Ajakirjanikelt tünga saanud Inglismaa uus peatreener peab ameti maha panema?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sam Allardyce.
Sam Allardyce. Foto: Adam Davy/PA Wire/Press Association Images

Inglismaa jalgpallikoondise uus peatreener Sam Allardyce on sattunud piinliku skandaali keskmesse, sest nõustus ligi 500 000 euro suuruse tasu eest osalema rahvusvahelises sobingus.

Allardyce'i kahtlased huvid tulid välja Briti ajalehe The Telegraphi läbi viidud eksperimendis, kus väljaande ajakirjanikud kehastusid Aasia turul tegutsevateks ärimeesteks. Allardyce oli nõus väljamõeldud firmat esindanud ajakirjanikega kohe diili tegema: tema oleks saanud 460 000 eurot ja vastutasuks oleks koondise loots reisinud neljal korral aastas Singapuri ja Hong Kongi, kus ta oleks sealsetele petturitele jaganud nõuandeid, kuidas jalgpallurite üleminekutelt raha teenida ja Inglismaa jalgpalliliidu reeglitest kõrvale hiilida.

Nimelt nõuavad Inglismaa alaliit ning ka FIFA ja UEFA, et pallurite õigused saavad kuuluda ainult klubile, kus nad mängivad. Viimastel aastakümnetel on olnud aga palju juhtumeid, kus mängijaid esindab ka mingi kolmas osapool, kes teenib üleminekutelt hiiglaslikke rahasummasid. Antud juhul oleks selleks olnud Allardyce'ilt vajalikku infot saav fiktiivne firma.

Halvimal juhul ootab 61-aastast Allardyce'i ees koondise peatreeneri kohalt vallandamine, aga Inglismaa jalgpalliliidu juhatuse esimees Greg Clarke ütles, et kiireid otsuseid ei saa teha. «Tahan teada kõiki fakte, kuulda kõigilt osapooltelt kõike ja alles siis otsustada, mida edasi teha. Me ei saa kedagi enneaegselt süüdi mõista,» rääkis Clarke Daily Mailile. Tunnustatud Inglismaa vutiajakirjaniku Henry Winteri hinnangul on Allardyce'i võimalused töökoht säilitada 50:50.

«Big Sami» hüüdnime kandev Allardyce on erinevaid Inglismaa klubisid juhendanud alates 1992. aastast ja enne koondise juurde asumist oli ta Sunderlandi peatreener. Varasemate töökohtade hulgast leiab näiteks Newcastle Unitedi, Bolton Wanderersi, Blackburn Roversi ja West Ham Unitedi. Allardyce on kuuel korral valitud Inglismaa Premier League'i kuu parimaks treeneriks.

Inglismaa juhendajana on ta kirja saanud vaid ühe mängu, kui 2018. aasta MM-valiksarja alustati 1:0 võiduga Slovakkia üle. Järgmisena kohtub Inglismaa 8. oktoobril Maltaga.

Kritiseeris Hodgsonit

Allardyce vestles Telegraphi ajakirjanikeks osutunud ärimeestega kokku neli tundi ja jutuajamistes jõuti peatuda koondise endisel peatreeneril Roy Hodgonil. Allardyce ei tundunud eelkäijast eriti suures vaimustuses olevat ja nimetas teda «Woy'ks». Lisaks jäljendas ta Hodgsoni omapärast kõnemaneeri.

«Roy, tähendab Woy, ajas kuulajatele une peale. Tal polnud piisavalt karismat, et avalikkuse ees hästi esineda,» meenutas Allardyce. «Mängijad vedasid Hodgsonit lõpuks alt. Võib-olla oli ta liialt otsustusvõimetu. Ehk kandus tema närvilisus üle ka mängijatele. Nad vaidlesid abitreeneri Gary Neville'iga 10 minutit, kas Marcus Rashford EMil mängus Islandiga sisse tuua või mitte. Kurat küll, ütle Gary'le, et ta maha istuks ja tee otsus ära. Sina oled peatreener ja teed seda, mida sina tahad, mitte keegi teine,» lisas ta.

Roy Hodgson (paremal) ja Gary Neville. Foto: Reuters/Scanpix
Roy Hodgson (paremal) ja Gary Neville. Foto: Reuters/Scanpix Foto: Carl Recine/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles