Johaug kasutas ravimit, mille karbil on selge sõnum: kreem sisaldab dopingut (7)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trofodermini karp.
Trofodermini karp. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Suusatamise olümpiavõitja ning seitsmekordne maailmameister Therese Johaug andis positiivse dopinguproovi, kui jäi vahele ainega nimega klostebool. Saatuslik keemiline ühend sisaldub päikesepõletust ravivas Trofodermin kreemis ning Johaug väitis tänasel pressikonverentsil, et kasutas kreemi septembrikuises Itaalia treeninglaagris, kus norralanna alahuul ära põles.

Positiivse proovi eest võttis vastutuse võistkonna arst Fredrik Bendiksen, kes oli lubanud suusatajal kasutada Trofodermini nime kandvat kreemi päikesepõletuse vastu. Bendiksen oli toona Johaugile kinnitanud, et see kreem ei sisalda ühtegi keelatud ainet.

Norra väljaanded soetasid pärast positiivse dopinguproovi avalikustamist Itaaliast samasuguse Trofodermini kreemi ja avastasid, et kreemi karbil on suurel ja selgelt antud hoiatus, et see sisaldab dopingut. Samasisuline sõnum on ka ravimi infolehel, aga kreemituubil endal mitte.

Olümpiavõitja Therese Johaug tänasel pressikonverentsil. / Scanpix
Olümpiavõitja Therese Johaug tänasel pressikonverentsil. / Scanpix Foto: SCANPIX

Koondise arst Bendiksen ütles tänasel pressikonverentsil, et ta luges ainult pakendi peal olevat teksti, aga mitte infolehte.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles