Rootslaste lihtne nipp, kuidas dopingu tarvitamist vältida

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofia Bleckur (vasakult), Charlote Kalla, Maria Rydqvist jaStina Nilsson
Sofia Bleckur (vasakult), Charlote Kalla, Maria Rydqvist jaStina Nilsson Foto: SCANPIX

Rootsi suusataja Maria Rydqvist rääkis Therese Johaugi dopingujuhtumi taustal, et tegemist on sedasorti veaga, mis ei oleks Rootsi koondise puhul võimalik.

Eile selgus, et Therese Johaug andis positiivse dopinguproovi. Lühikese aja jooksul oli see juba teine avalikuks saanud Norra suusataja patustamine – suvel sai teatavaks Martin Johnsrud Sundby vahelejäämine. Johaug kasutas anaboolsete steroidide hulka kuuluvat klostebooli, mis sattus naise sõnul tema kehasse päiksepõletuse vastase kreemi Trofotermini kaudu. Vastutuse võttis koondise arst Fredrik Bendiksen, kes kinnitas, et tema soovitas sportlasel seda oma katkistele huultele määrida. Kreem osteti Itaalia väikelinna Livigno apteegist, kus Norra koondis laagris oli.

Rydqvisti sõnul on juba ainuüksi fakt, et välismaa apteegist lihtsameelselt ravimeid ostetakse, veider. «Rootsi koondis ei ostakunagi ühtegi ravimit piiritagusest apteegist,» ütles ta NRKle. Kogu olukorda peab Rydqvist äärmiselt kummaliseks, eriti arvestades, et mõne aja eest jäi astmaravimi kasutamisega vahele Sundby. «Ma ei kujuta ette, millega Norra arstid tegelevad.»

Rydquist on mitmekordne Rootsi meister ning 2015. aasta MMil kuulus ta hõbedasse teatenelikusse.

Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby / Scanpix
Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby / Scanpix Foto: ANDERS WIKLUND / TT/TT NEWS AGENCY
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles