Eesti jalgpallurid liiguvad külmast Norrast päikese kätte

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enar Jääger (nr  17) on üks kahest Eesti koondislasest, kes jätkab karjääri Norras. Samal ajal lahkus jaanuaris Pavel Londak (nr 12) Norrast ning siirdus laenulepingu alusel pallima hoopis soojema kliimaga riiki – Türki.
Enar Jääger (nr 17) on üks kahest Eesti koondislasest, kes jätkab karjääri Norras. Samal ajal lahkus jaanuaris Pavel Londak (nr 12) Norrast ning siirdus laenulepingu alusel pallima hoopis soojema kliimaga riiki – Türki. Foto: AFP / Scanpix

Kui aastaid on olnud Norra riigiks, kus pallib suurem osa Eesti jalgpallikoondislasi, siis praeguseks on viikingitemaale jäänud veel vaid kaitsjad Raio Piiroja ja Enar Jääger. Kõige rohkem koondislasi pallib nüüd hoopis päikeselisel Küprosel.



Sügisel oli Norra klubide koosseisus veel viis Eesti koondislaste ringi kuuluvat mängijat, kuid jaanuaris siirdus Pavel Londak laenulepingu alusel Türki Bucaspori ridadesse, Aleksandr Dmitrijev sõlmis lepingu Venemaa esiliiga meeskonnaga Jekaterinburgi Ural ja Alo Bärengrub kaalub pärast USA klubi Portland Timbersi juures lepinguta jäämist karjääri jätkamist Eestis.

«Ajastud on erinevad. Norra ajastu hakkab läbi saama. Samas ei tähenda see, et ükski eestlane sinna enam ei siirduks. Kindlasti ei ole me Norrat maha kandnud ning ka edaspidi võib meie jalgpallureid sinna mängima minna,» rääkis Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.

Tendentsi, et eestlased lahkuvad Norrast uutele jahimaadele, võib märgata ka eelnevatest aastatest. Näiteks eelmisel aastal samal ajal siirdus Joel Lindpere mängima New York Red Bullsi. Enne seda oli tema tööandja polaarjoone lähedal asuv Tromsö meeskond.

Suvel lahkus Norrast puurilukk Artur Kotenko. Sandnes Ulfi ja Viking FK ridades pallinud Kotenko sõlmis suvel lepingu Küprose klubi AEP Paphosega.

«Eks edasi liigutakse erinevatel põhjustel. Osa otsib uusi väljakutseid ning teised rohkem mänguaega,» arvas Norra kõrgliigaklubi Fredrikstadi keskkaitsja Piiroja, kelle koduklubi pallib algaval hooajal sarnaselt Jäägeri tööandja Aalesundiga Norra kõrgliigas.  

Praeguseks ongi saanud Küprosest meie koondislaste lemmiksihtkoht. Kui pikalt oli kõige rohkem sinisärklasi Norras, siis nüüd hoiab Vahemeres asuv saareriik selles arvestuses nelja mängijaga esikohta. Lisaks Kotenkole pallivad Küprosel Ats Purje, Andres Oper ja Martin Vunk. Lisaks on sealse liigaga seostatud teisigi eestlasi, kuid rohkem pole keegi sinna siirdunud.

«See, et kõige rohkem koondislasi on meil praegu Küpro­sel, on pigem juhus, mitte sihipärase töö tulemus,» täpsustas Pohlak. «Pigem näitab see, et Eesti jalgpallurite keskmine tase on tõusnud ja seega usaldatakse neid ka juba mujal. Lisaks on ka hinna ja kvaliteedi suhe paigas.»

Seda, et Küprosele on sattunud neli koondislast, võib kindlasti võrrelda aastataguse olukorraga, kus korraga pallis Aserbaidžaani liigas sama palju mehi. Praeguseks mängib igapäevaselt seal vaid Dmitri Kruglov.

Kui võrrelda Küprose ja Norra liiga taset, ei saa praegu enam kindlasti väita, et viikingid oleksid saareriigi meeskondadest kindlalt üle.

«Tegemist on väga erinevate liigadega, kuid tasemelt on Küpros kindlasti neile järele tulnud. Eks Norra klubidel on olnud majanduslikult küllaltki rasked ajad. Kui Rosenborg peaks vastamisi minema näiteks APOELiga, oleks tegemist võrdse kohtumisega,» arvas Pohlak.

«Norra kõrgliiga on endiselt korraliku tasemega. Igal pool on olnud rasked ajad ning ma ei arva, et siinne liiga oleks tunduvalt nõrgemaks jäänud,» lisas praegu vigastust raviv Piiroja.

Praegustest koondislastest on oma välisklubide karjääri Norrast alustanud ka Ragnar Klavan. Varasematest rahvus­esinduse meestest on fjordidemaal pallinud näiteks Kristen Viikmäe, Sergei Terehhov, Marek Lemsalu, Sergei Hohlov-Simson ja Aivar Anniste.

Samas on tulevikuks paika pandud teistsugune strateegia ning pilgud on Skandinaaviast rohkem Kesk-Euroopa poole suunatud.

«Oleme võtnud teise suuna ja püüame astuda järgmist sammu. Eelkõige valmistume selleks, et mängijaid edaspidi rohkem Hollandisse mängima saada. Lisaks teeme tööd teiste Kesk-Euroopa riikidega,» avaldas Pohlak, kelle sõnul võiks kaugem siht olla Inglismaa.

Praegu pallib Hollandis kõrgliigas Klavan, kelle tööandjaks on AZ Alkmaar. Sealse esiliiga meeskondades mängivad noored Henrik Ojamaa (Fortuna Sittard) ja Marek Kaljumäe (Telstar), kes veel pole A-koondise koosseisu ennast murdnud. Talvel käis ennast Hollandi kõrgliiga meeskonna Vitesse Arnhemi juures näitamas Siim Luts, kes siis lepingut veel ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles