Soome suusaäss: norralased on ülbed ja oleksin nende käest peaaegu peksa saanud

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palander.
Kalle Palander. Foto: SCANPIX
  • Palander pääses napilt keretäiest
  • Johaugi karistamine ei ole veel selge

Norra suusastaari Therese Johaugi positiivne dopinguproov kütab kirgi kõikjal Skandinaavias ning oma kogemusi Norra sportlastega jagavad paljud. Eriti agarad on olnud soomlased. Seejuures ei ole ka midagi imestada, kuna norralased on aegade jooksul tihtilugu just soomlasi süüdistanud dopingu tarvitamises ning näidanud nende peale näpuga.

1999. aastal slaalomis maailmameistriks kroonitud soomlane Kalle Palander tunnistas intervjuus MTV3-le, et ta ei suuda kuidagi Johaugile antud juhtumis kaasa tunda.

Konflikt mäesuusaässade vahel

«Mul ei ole midagi Johaugi vastu, kuid ometi on norralased väga ülbed,» rääkis Palander. «Nad on alati olnud ülbed ning süüdistanud soomlasi keelatud ainete tarvitamises.»

Norralased on alati olnud ülbed ning süüdistanud soomlasi keelatud ainete tarvitamises.

Palander meenutas, et sellised jutud on ka teda vihaseks ajanud ning ükskord oleks see lõppenud tõsise kaklusega.

«Ükskord sai mul nendest juttudest kõrini. Ütlesin, et Norra murdmaasuusatajad kasutavad ka dopingut. Aamodt (Norra mäesuusataja Kjetil Andre Aamodt) tuli mulle kallale ning oleks mulle peaaegu korralikult peksa andnud,» meenutas soomlane.

Praeguseks 45-aastane Aamodt krooniti karjääri jooksul neljakordseks olümpiavõitjaks. Lisaks võitis ta olümpiamängudelt veel kaks hõbemedalit ja kaks pronksmedalit. Maailmameistritiitleid võitis ta aastate jooksul kokku viis.

Mis Johaugiga juhtus?

Johaug jäi vahele anaboolse steroidi klostebooli kasutamisega. Sportlase enda sõnul sattus aine organismi, kuna ta kasutas päikesest põlenud huulte raviks kreemi nimega Trofodermin, mis sisaldab muuhulgas ka klostebooli.

Seni ei ole Johaugile võistluskeeldu määratud. Sportlase esindate sõnul ei kavatse ta vabatahtlikult ka karistust kandma hakata.

Anaboolse steroidi kasutamise eest on vastavalt reeglitele ette nähtud aga nelja aasta pikkune võistluskeeld.

Johaugile peab karistuse määrama Norra Antidopingu Agentuuri distsiplinaarkomisjon. Seejärel vaatavad asja üle FIS ja Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA. Kui nemad ei ole norralaste poolt määratud karistusega rahul, siis saavad nad selle vaidlustada Rahvusvahelises Spordikohtus.

Kjetil Andre Aamodt. / Scanpix
Kjetil Andre Aamodt. / Scanpix Foto: SCANPIX
Pisarates Therese Johaug pressikonverentsil enda positiivsest dopinguproovist rääkimas. / Scanpix
Pisarates Therese Johaug pressikonverentsil enda positiivsest dopinguproovist rääkimas. / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles