Peep Pahv: ullikesed sportlased, peksupoistest arstid ja riiklik ringkaitse (4)

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv.
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv. Foto: Andres Haabu

Juba jõuti hõisata, et Norra suusatajate dopingupuhtus on kõikuma löönud. Tõepoolest – suvel mõisteti nende meeste suusatamise suurkuju Martin Johnsrud Sundby süüdi liiga suure koguse astmaravimi tarvitamises, eelmisel nädalal sai aga teatavaks mullu naiste suusatamist valitsenud seitsmekordse maailmameistri Therese Johaugi positiivne dopinguproov. Norralased on alati süüdistanud kõiki teisi ja rääkinud endist kui maailma kõige dopinguvabamast suusariigist. Nüüd siis aga sellised lood…

Paraku ei pruugi hõiskajate ootused täituda ning Norra suusatamist ja nende positsiooni ei muuda ka mainitud kaks skandaalset juhtumit. Norra suusaliit on igatahes asunud oma sportlasi kaitsma ning juba Sundby näide andis selgelt aimu, et Norra suusatamises on dopingu tarvitamine ilmselt riiklikult soositud.

Võttis ta ju lubatust palju suuremas koguses astmaravimit koondise arstide ja juhtkonna heakskiidul. Hiljem on selgunud, et Norra koondise tavapraktika näeb ette sedagi, et täiesti terved sportlased kasutavad astmarohtusid. Ja kuigi dopingueksperdid peavad seda dopinguks, leiavad norralased ise selle olevat täiesti normaalse. Kui pärast pikka protsessimist võeti Sundbylt tagantjärele 2015. aasta Maailma karikasarja üldvõit, leidsid aga Norra suusajuhid, et karistus oli liiga karm.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles