Lubadus: Johaug tuleb suusarajale tagasi varasemast veelgi tugevamana

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra suusatäht Therese Johaug.
Norra suusatäht Therese Johaug. Foto: SCANPIX
  • Therese Johaugi karistamise osas püsib vaikus
  • Norra suusastaari kaitseks astus välja ka tema noorem vend

Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette uudis, et Norra suusastaar Therese Johaug on andnud positiivse dopinguproovi. Seejärel on juhtunut meedias arutletud erinevate nurkade alt, kuid absoluutsele tõele ei ole seni lähemale jõutud. Loomulikult on neid, kes usuvad norralanna süütust ning nende seas on ka Johaugi noorem vend Karstein Johaug.

24-aastane murdmaasuusataja Karstein Johaug kirjutas Instagramis, et praegune olukord on täiesti absurdne ning tema õde ei ole kindlasti midagi valesti teinud. Nii usub norralane, et tema vanem õde tuleb sellest olukorrast välja veelgi tugevamana ja näitab seda ka suusarajal.

«Tean sind hästi ja tean, milliste väärtuste eest sa seisad. Tuleme sellest olukorrast veelgi tugevamana välja,» teatas Karstein Johaug sotsiaalmeedias.

Loomulikult on vend ja õde aastate jooksul rühmanud koos kõvasti trenni teha ja seda on meenutanud ka Vancouveri olümpiavõitja Therese Johaug.

Tean sind hästi ja tean, milliste väärtuste eest sa seisad. Tuleme sellest olukorrast veelgi tugevamana välja.

«Oleme lapsepõlve jooksul väga palju koos harjutanud. Ta on minust neli aastat noorem ja seetõttu olen talle palju asju õpetanud,» on Therese Johaug varasemalt oma venna kohta öelnud väljaandele VG. «Nüüdseks õpime palju juba teineteiselt. Tema tugevad küljed on kiirus ja sprindivõime.»

Karstein Johaug on seni peaasjalikult osalenud FISi võistlustel ning Skandinaavia karikasarjas. Märtsis käis ta Skandinaavia karikasarja raames võistlemas ka Otepääl ning sai parimal juhul 15 km vabatehnikasõidus 29. koha.

Norra meistrivõistlustel on ta parimal juhul saavutanud 30. koha – tänavu kevadel lõpetas ta sellel positsioonil 50 km vabatehnikasõidu.

Mis Therese Johaugiga juhtus?

Pisaratega võidelnud Therese Johaug pressikonverentsil. / Scanpix
Pisaratega võidelnud Therese Johaug pressikonverentsil. / Scanpix Foto: SCANPIX

Johaug jäi vahele anaboolse steroidi klostebooli kasutamisega. Sportlase enda sõnul sattus aine organismi, kuna ta kasutas päikesest põlenud huulte raviks kreemi nimega Trofodermin, mis sisaldab muuhulgas ka klostebooli.

Seni ei ole Johaugile võistluskeeldu määratud. Sportlase esindate sõnul ei kavatse ta vabatahtlikult ka karistust kandma hakata.

Anaboolse steroidi kasutamise eest on vastavalt reeglitele ette nähtud aga nelja aasta pikkune võistluskeeld.

Johaugile peab karistuse määrama Norra Antidopingu Agentuuri distsiplinaarkomisjon. Seejärel vaatavad asja üle FIS ja Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA. Kui nemad ei ole norralaste poolt määratud karistusega rahul, siis saavad nad selle vaidlustada Rahvusvahelises Spordikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles