Itaalia arstid: Johaug ajab häma, mitte keegi ei määri seda kreemi huultele (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Matthias Schrader/AP

Norra telekanal TV2 käis Itaalias uurimas, kas nende suusatähe Therese Johaugi selgitused, nagu oleks keelatud aine klostebool sattunud tema organismi Trofodermini kreemi kasutades, võivad tõele vastata. Itaallaste seisukohad ei tõota Johaugile head, vahendab Ilta-Sanomat.

«Ma pole iial kuulnud kellestki, kes oleks seda kreemi huultele määrinud. Klostebooli ei tohi kindlasti kanda õhukesele nahale, mida huuled kahtlemata on,» lausus TV2-le arst Peter Ploner Castelrotto. «Pean ausalt ütlema, et mul on väga raske uskuda Johaugi juttu, nagu oleks ta Trofodermini huulte raviks kasutanud,» lisas Ploner. Johaug kinnitab, et kasutas kreemi päikesepõletuse tohterdamiseks ega teadnud, et seal on keelatud aineid.

TV2 vestles veel mitme arstiga, kuid kõik olid samal seisukohal – Johaugi jutt ei ole usutav. Ükski arst ei mõistnud, kuidas sai Norra koondise kogenud tohter Fredrik S. Bendiksen nimetatud kreemi Johaugile üldse soovitada.

Ilta-Sanomat rääkis ka Soome Olümpiakomitee arsti Maarit Valtoneniga, kelle sõnul Johaugi jutt ei klapi. «Huulte pindala on nii väike, et sinna kantav kreem ei imendu kehasse nii suurtes kogustes, et seda oleks võimalik hiljem verest või uriinist tuvastada,» arvas Valtonen.

Ploneri sõnul on Trofodermin väga tõhus kreem, mida kasutatakse lahtiste haavade tohterdamiseks, et need kiiremini paraneksid. Just seetõttu ongi aga ravimipakendil suur hoiatusmärgis, et see sisaldab dopingunimekirjas olevaid aineid. Ka Ploner ei mõistnud, kuidas said nii Fredriksen kui ka Johaug jätta tähelepanuta pakendil oleva ilmselge hoiatussildi.

Norra murdmaasuusakoondise uus juht Petter Olberg vastas arstide kriitikale üsna ebalevas toonis. «Nimetatud ravimit ei müüda Norras, seetõttu me ka ei tea ega tunne seda. Ma ei usu, et ükski Norra arst seda enam iialgi kellelegi välja kirjutaks,» sõnas Olberg.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles