Vanamoodne mäesuusatamine püüab noorte tähelepanu

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn Foto: Erich Schlegel/USA Today Sports

Sellel nädalavahetusel saab stardi järjekorras 51. mäesuusatamise maailmakarikasarja hooaeg. Traditsiooniliselt algab hooaeg Austrias Söldenis ning nagu ikka on Kesk-Euroopa ootusärevuses. Hoolimata pikkadest traditsioonidest tunnistavad mäesuusatamise juhid, et ala on keerulises seisus – keskmine mäesuusafänn on 45-aastane ning noored vaatavad üha enam alternatiivsete X-mängude poole.

Suurim huvi mäesuusatamise vastu on Austrias, Šveitsis, Itaalias, Prantsusmaal ja Rootsis. Sealt tuleb ka enamik sportlasi. Huvi on kasvanud ka Sloveenias, Saksamaal ning Skandinaavias, kuid probleem seisneb uute fännide, eelkõige noorte ala juurde toomises. Mäesuusatamise eest vastutavad inimesed ei ole silmi kinni pigistanud ning tunnistavad probleemi avameelselt. Veelgi enam, neil on olemas ka lahendused.

Näiteks muudeti sellel hooajal kiirlaskumise stardijärjekorda. Austria eestvedamisel tehtud ettepaneku järgi saavad MK-sarja kümme parimat suusatajad valida endale stardipositsiooni vahemikus 1.–19. Varem startisid MK-sarja parimad positsioonivahemikus 16.–22., sealjuures ei saanud keegi ise kohta valida, vaid see määrati loosiga. Uuendusel on Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) hinnangul kaks suurt pluss: võistlus muutub palju dramaatilisemaks ning kuna parimad on rohkem hajutatud, püsivad vaatajad teleekraanide ees kauem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles