Ultrasportlane nihutas õlle ja peekoni toel inimvõimete piire (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Meltzer (paremal) võtab vastu õnnitluse Scott Jurekilt – mehelt, kelle rekordi ta just ületas.
Karl Meltzer (paremal) võtab vastu õnnitluse Scott Jurekilt – mehelt, kelle rekordi ta just ületas. Foto: Carl Rosen/Red Bull Content Pool

Vastupidavusjooks ei tähenda maailma mõistes juba mõnda aega enam maratoni läbimist. Massidesse on jõudnud 100 km jooksud ning populaarsust kogub termin «ultrasportlane». Septembris nihutati selle mõiste piire veel: nimelt jooksis 48-aastane ameeriklane Karl Meltzer 45 päeva 22 tunni ning 38 minutiga Apalatši mäestikus läbi 3500 km pikkuse matkaraja. Vägiteo ebainimlikkusest annab ehk aimu ka sõna, millega Eest ultrasportlane Rait Ratasepp Meltzeri ettevõtmist kirjeldas: pöörane. 

Apalatši matkaraja läbimine ei ole iseenesest midagi uut ega harukordset. 1937. aastal valminud rajal käib iga aasta vähemalt ühepäevasel matkal kaks miljonit inimest. Tunamullu tegi 14 osariigi piire ületava katsumuse läbi 2700 inimest, kuid matkates. Meltzer tegi seda aga joostes, parandades 42-aastase Scott Jureki möödunud aastal püstitatud rekordit peaaegu poole päevaga.

«See katsumus ei taandugi enam nii väga füüsilisele pingutusele, kuivõrd sellele, kuidas sportlane suudab taluda vaimselt rutiini, pingutust ning liikumises olemist. Füüsiliselt kestaks ta ilmselt kauemgi,» kommenteeris Ratasepp, kes läbis mõni aeg tagasi Šveitsis kümnekordse ultratriatloni võistluse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles