Treenerite seas levinud seksimüüt lükati teaduslikult ümber

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabavõitleja Ronda Rousey on häbenemata tunnistanud, et seksib alati enne matše.
Vabavõitleja Ronda Rousey on häbenemata tunnistanud, et seksib alati enne matše. Foto: Josiah Kamau/Josiah Kamau/BuzzFoto.com

Juba antiikajal arvati, et seksuaalne aktiivsus mõjub sportlase esinemisele halvasti. Uskumus on levinud ka tänapäeval, ent teaduslikult pole seni vettpidavatele järeldustele jõutud. Tänavu juunis avaldas mainekas Firenze ülikool teadustöö, mis lükkab ümber laialt levinud müüdi ning pöörab selle koguni vastupidiseks.

Ajakirjas Frontiers in Physiology avaldatud artikli põhiautor Laura Stefani tõdeb uurimistöö järelduses, et seni on sel teemal avaldatud vaid anekdootlikke lugusid. «Näitasime selgelt ära, et seda teemat ei ole põhjalikult uuritud,» sõnas Stefani. Viis uurimistöö autorit lugesid läbi sadu artikleid, et leida mingisuguseidki teaduslikke tõestusi seksuaalse aktiivsuse mõjust sportlikule sooritusele. Lõpuks kasutati oma töös vaid üheksat ning jõuti järeldusele, et seks ei mõju sporditegemisele halvasti. Hoopis vastupidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles