ROK võttis kuuelt sportlaselt Pekingi olümpiamedali, patuseid veel kolm

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina tõstja Olha Korobka on üks patustajatest, kes olümpiamedalist nüüd ilma jääb.
Ukraina tõstja Olha Korobka on üks patustajatest, kes olümpiamedalist nüüd ilma jääb. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) teatas, et on dopingutarvitamise tõttu tühistanud üheksa Pekingi olümpiamängudel võistelnud sportlase tulemused. Neist kuus jäävad ilma olümpiamedalist. Kõik sportlased võeti vahele dopinguproovide järelkontrolli abiga.

Patustajate seas on järgmised sportlased:

  • Soslan Tigijev, Usbekistan – tõstja, hõbemedal meeste kaalukategoorias kuni 74 kg. Võitis ka 2012. aasta mängudel pronksi, kuid novembris selgus, et ta oli tarvitanud metüülheksamiini ja medal võeti ära.
  • Olha Korobka, Ukraina – tõstja, hõbemedal naiste kaalukategoorias +75kg. Võitis 2011. aasta MMil kolm pronksmedalit, kuid jäi dopinguga vahele ja sai nelja-aastase võistluskeelu. 167 kg kaalunud Korobka oli muuseas Pekingi mängude raskeim naissportlane.
  • Andrei Rõbakou, Valgevene – tõstja, hõbemedal meeste kaalukategoorias kuni 85 kg. Võitis hõbemedali ka 2004. aasta mängudel ja püstitas neli aastat hiljem Pekingis dopingu abil medalit võites maailmarekordi.
  • Taimuraz Tigijev, Kasahstan – vabamaadlus, hõbemedal. Soslan Tigijevi vend.
  • Nastassia Novikava, Valgevene – tõstja, pronksmedal naiste kaalukategoorias kuni 53 kg.
  • Jekaterina Volkova, Venemaa – jooksja, pronksmedal naiste 3000 meetri takistusjooksus. 2007. aasta maailmameister.
  • Josephine Onyia Nnkiruka, Hispaania – tõkkejooksja, 5. koht naiste 100 m tõkkejooksu poolfinaalis. Andis 2008. aastal koguni kaks positiivset proovi, millest esimene sisaldas metüülheksanamiini ja teine klenbuterooli. Juhtumeid käsitseti ühiselt ja Onyia sai kaheaastase võistluskeelu. Hispaanlanna naasis 2011. aasta jaanuaris, kuid jäi juba juulis uuesti vahele, seekord dimetüülpentüülamiiniga. Järgnes veel üks kaheaastane võistluskeeld, kuid 2015. aastal patustas Onyia jälle, tarvitades sedapuhku anaboolseid steroide. Tulemuseks eluaegne võistluskeeld.
  • Wilfredo Martinez, Kuuba – 5. koht meeste kaugushüppes.
  • Sardar Hasanov, Aserbaidžaan – tõstja, jäi meeste kaalukategoorias kuni 62 kg tulemuseta. Neli aastat hiljem võistles kategoorias kuni 69 kg ja sai Londoni mängudel 8. koha.

Kõik kuus medalisti andsid anaboolset steroidi turinabooli sisaldanud proovi, kusjuures Novikava ja Rõbakou organismis oli peale turinaboli veel teistki anaboolset steroidi stanosolooli, mis tõstab saavutusvõimet ja aitab vigastustest kiiremini paraneda.

Turinaboli tarvitas ka Hasanov, samas kui Onyia proovist leiti metüülheksamiini ja Martinezi omast atsetasoolamiidi. Eelmisel nädalal tühistati turinaboli tarvitamise pärast ka Venemaa tõstja Apti Auhhadovi ja Ukraina teivashüppaja Maksim Mazurõki tulemused 2012. aastal Londoni mängudel.

Seni on positiivseks osutunud 98 proovi neist, mis 2008. ja 2012. aasta mängudel anti ning mida ROK on petiste väljajuurimiseks järeltestinud. Hulk patustajaid suudeti vahele võtta enne seda, kui nad pääsesid osalema suvistele Rio olümpiamängudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles