Rio olümpia dopingukontroll kui hale nali

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WADA.
WADA. Foto: SCANPIX/REUTERS

Eile avaldati järjekordne dopinguraport, mis tuvastas, et Rio olümpiamängudel oli dopingukontroll pehmelt öeldes puudulik. Paljud võetud proovid olid kehtetud ning ligi pooltelt sportlastest ei võetud mitte ühtegi dopinguproovi, avastati teisigi rikkumisi ja puudujääke.

Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri WADA avaldatud 55 lehekülje pikkuse uuringu on koostanud olümpial viibinud ja dopinguküttide tööd pidevalt jälginud sõltumatud uurijad. Sealt selgus, et mängudel osalenud 11 470 sportlasest 4125 ei andnudki Rios proove. Neist omakorda 1913 võistlesid aga kümnel suure riskiga alal.

Osa sportlasi, keda testida sooviti, ei suutnud dopingukütid lihtsalt üles leida ning mõnel päeval tuli kuni 50 protsenti võetud proovidest kehtetuks tunnistada, sest oli eksitud kas protseduurireeglite või millegi muu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles