Trumpi võit lööb kahte leeri ka USA sportlased

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arizona Cardinalsi pesapallimeeskonna fännid - üks toetab Clintonit, teine Trumpi.
Arizona Cardinalsi pesapallimeeskonna fännid - üks toetab Clintonit, teine Trumpi. Foto: SCANPIX

Donald Trumpi võit USA presidendivalimistel on kutsunud esile emotsionaalseid reaktsioone ka paljudelt sealsetelt või selles riigis leiba teenivatelt sportlastelt. Mõjukad sporditähed on USAs taas kerkimas aina tähtsamateks kõneisikuteks ka spordivälistel teemadel ning paljud neist on avalikult teada andnud, kumba kandidaati nad presidendivalimistel pooldasid.

Poolehoid jaguneb huvitaval kombel alade kaudu üsna selgelt. Nii valitseb Ameerika jalgpalliliiga ehk NFLi mängijate ja treenerite seas selge toetus Trumpile. Ühel viimastest valimiseelsetest esinemistest luges Trump näiteks ette New England Patriotsi peatreeneri Bill Belichicki avaliku pöördumise, kus Belichick kiidab muuhulgas Trumpi selle eest, et ta on edukalt võidelnud «erakordselt kallutatud ja negatiivse ajakirjandusega ning tulnud sellest lahingust võitjana välja».

Samuti hõigati Trumpi kampaaniaüritusel avalikult maha, et jalgpallitäht Tom Brady hääletas Trumpi poolt. Brady ise lükkas selle väite aga hiljem Twitteri vahendusel kindlakäeliselt ümber.

LeBron James toetas presidendivalimistel avalikult ja häälekalt Hillary Clintonit. FOTO: Scanpix
LeBron James toetas presidendivalimistel avalikult ja häälekalt Hillary Clintonit. FOTO: Scanpix Foto: Phil Long/AP

Korvpalliliigast NBA on samas üliraske leida kedagi, kes Trumpi pooldaks. Portaali HoopsHype uurimus näitas, et NBA mängijad, treenerid ja ametnikud on annetanud Hillary Clintoni toetuseks ligi poolteist miljonit dollarit, Trumpi toetajatest ei õnnestunudki portaalil aga ühtegi märki leida. NBA suurim staar, kevadel Cleveland Cavaliersi tiitlini juhtinud LeBron James on käinud ka isiklikult Clintoni kampaaniaüritustel osalemas ja avaldanud demokraatide kandidaadile korduvalt oma poolehoidu.

Samuti on Clintoni toetuseks sõna võtnud NBA kuulsuste halli liiga Kareem Abdul-Jabbar, pesapalliliiga MLB kuulsuste halli kuuluv Hank Aaron ja USA naiste jalgpallikoondise pikaaegne liider Abby Wambach. Trumpi nimekate toetajate hulka kuuluvad samas näiteks golfiäss John Daly ja vabavõitlusliiga UFC juht Dana White.

Trump suutis paljud sportlased välja vihastada ühe oma viimatise skandaali käigus, kui avalikkuse ette jõudsid salvestused, kus Trump kiitleb nilbeid väljendeid kasutades sellega, kuidas kuulsus võimaldab tal soovi korral iga naist krabada. Hilisemates vabandustes ristis Trump enda väljendusviisi «riietusruumijutuks», mispeale võtsid sõna väga paljud võistkonnaalade sportlased nii NBAst kui ka NFList, rõhutades, et pole iial viibinud riietusruumides, kus naistest sellisel toonil räägitaks.

Loomulikult ei jätnud valimistulemustes pettunud sportlased oma arvamust Twitteri ja muude sotsiaalmeediakanalite vahendusel väljendamata. «Ameerika, päriselt?» kirjutas näiteks hispaanlasest korvpallitäht Ricky Rubio, New York Knicksi ridadesse kuuluv Joakim Noah reageeris aga emotsionaalse hüüatusega: «Kuidas!!!!!»

«Kas pole imeline, kui naeratavad plastikpead rõõmustavad mehe üle, kes tahab neid tappa. On vast sunnitud rõõmutants,» ironiseeris endine jalgpallitäht, tänapäeval ühiskondlikel teemadel pidevalt aktiivselt sõna võttev kolumnist Chris Kluwe. «Ameerika Lahusriigid,» tõdes kibedalt teine eksjalgpallur Justin Tuck, NBA draft’i tunamullune kolmas valik Joel Embiid kirjutas aga Trumpi immigratsioonipoliitikale viidates: «Oleme kõik Aafrikast ja võtame teid rõõmuga vastu, kui naasete.»

«Palvetagem meie riigi ja riigijuhtide eest,» nentis pesapallitäht Vernon Wells. Tema kolleeg Jerry Blevins võttis aga tulemused kokku järgmise postitusega: «On selge, et inimesed ihkavad muutusi. Ainult et valitseva kliki vastasest liikumisest võiks kasu lõigata mõni parem inimolend.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles