Kanadas sündinud jalgpallikoondislane: Eesti on minu kindel valik

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Vaikla (paremal) Eesti koondise särgis Henrik Ojamaaga juttu puhumas.
Andreas Vaikla (paremal) Eesti koondise särgis Henrik Ojamaaga juttu puhumas. Foto: Tairo Lutter

Jalgpallis on Eesti noortekoondistes läbi aastate saanud oma oskusi näidanud mõned Kanadast ja Rootsist pärit väliseestlased, kuid täiskasvanuikka jõudes ei ole neist meie rahvusesindusele enam abi olnud. Sel aastal sai Torontos sündinud Andreas Vaiklast esimene väliseestlane meeste jalgpallikoondises. Praeguseks on tal kirjas üks mäng ning kogenud Mihkel Aksalu ja Pavel Londaku kõrval on 19-aastane väravavaht kindlalt peatreener Martin Reimi valikus.

Vaikla oleks võinud teha valiku ka Kanada koondise kasuks, kuid puurilukk on kindel, et soovib esindada Eestit. «See on minu kindel otsus. Kanadast helistati mulle ainult sel aastal ühe korra. Koos noortekoondisega olen Eestit esindanud juba neli aastat. Tahan jääda Eestiga,» tunnistas väravavaht.

Kui teised koondislased saavad Eestisse jõudes külastada oma lähedasi, siis praegusel perioodil peab Vaikla leppima isuliselt ainult hotelliga. «Emapoolne vanaema elab suvel siin, kuid talveks läheb ta Kanadasse tagasi. Praeguselt aastaajal olen alati hotellis,» sõnas ta.

Noor väravavaht on Kanadaga seotud juba mitmendat põlve – kui tema isa on sündinud Eestis ja hiljem Kanadasse kolinud, siis tema ema on sündinud samuti Torontos.

Põhja-Ameerikas üles kasvanud väravavaht on Vana Maailma elu saanud maitsta nüüdseks juba üle kolme aasta. Euroopasse kolis ta püsivalt 16-aastaselt, kui ta liitus Inglismaa klubi West Bromwich Albioni akadeemiaga. «Minule oli see unistuse täitumine. Perele oli see aga raske, et lähen nende juurest ära. Mina tahtsin olla aga profijalgpallur ja tulin seetõttu Euroopasse,» meenutas Vaikla oma sattumist Inglismaale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles