Tartu maratoni võitis rootslane Jerry Ahrlin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenindajad on valmis maratoonareid söötma.
Teenindajad on valmis maratoonareid söötma. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tänavune Tartu maraton kujunes Norra ja Rootsi tippsuusatajate mõõduvõtuks. Ajaga 2:41:22 võitis rootslane Jerry Ahrlin. Sama mees võitis maratoni ka 2007. aastal.


Ahrlinile järgnesid finišiheitluses mullune ja tunamullune võitja norrakas Anders Aukland ning tema kaasmaalane Simen Oestensen.

Parima eestlasena lõpetas 18. kohal Janek Vallimäe, kes pidas võistluse vältel pidevalt parimatega sammu. Lõpuks jäi ta võitjast maha siiski 4.45. Paremuselt teine eestlane oli üldarvestuses 21. kohaga lõpetanud Priit Talves Viljandist. Talle järgnes 22. kohal Timo Juursalu Ida-Virumaalt.

Naiste arvestuses võttis võidu favoriidina rajale läinud norralanna Sandra Hansson ajaga 3:08:35. Talle oli see kolmas järjestikkune Tartu maratoni võit.

Võitja Jerry Ahrlin sõnas finišis, et sõit oli väga raske ning ta ei olnud kuni viimaste meetriteni sugugi kindel, et suudab lõpujoone ületada esimesena. Ühes võiduga sai mees endale selga ka FIS Marathon Cupi liidrisärgi.

«Olen nii võidu ka kui sarja juhtimise üle loomulikult väga õnnelik. Liidrisärk näitab ju otseselt, kes on tänavu kõige parem suusataja,» lisas Ahrlin naeratades.

Hoolimata hommikusest kehvapoolsest libisemisest muutusid suusaolud iga hetkega üha paremaks. Lõpuks koguni nii heaks, et võitjad suusatasid finišikanga alt läbi mullusest ligi paarkümmend minutit kiiremini.

Tulemused:

1. Jerry Ahrlin (Rootsi) 2:41:22
2. Anders Aukland (Norra) 2:41:23
3. Simen Oestensen (Norra) 2:41:23
4. Joergen Brink (Rootsi) 2:41:24
5. Haavard Hansen (Norra) 2:41:28
6. Martin larsson (Rootsi) 2:41:28
7. Thomas Magne Henriksen (Norra) 2:41:29
8. Kjetil Dammen (Norra) 2:42:48
9. Jens-Arne Svartedal (Norra) 2:42:53
10. Pasi Vuori (Soome) 2:42:55

Reportaaž

Kell 17.00. Reporter Jaan Olmaru teatab, et jõudis mõni aeg tagasi finišisse. Pärast 30. kilomeetrit tekkisid nii kätesse kui jalgadesse krambid ning tempot tuli alla võtta. Pärast Palul sooja ja soolase puljongi joomist läks enesetunne tublisti paremaks ning viimased 15 kilomeetrit oli sõita taas täitsa tipp-topp.

Päike finišipaika hästi ei paitnud ning pärast loojangut hakkas õhutemperatuur kiiresti langema. Sellega Postimees ka tänase ülekande lõpetab ning soovib maratonilistele head koduteed.

Kell 14.15 teatab reporter Vahur Kalmre Palu teeninduspunktist: kohale jõudis näitleja Jan Uuspõld, kes võttis suusad jalast ning suundus meditsiinipunkti tohtritega nõu pidama. Muidu rahvast muudkui tuleb ja tuleb. Toitu jätkub ja meeleolu on mõnus.

Kell 13.30 teatab reporter Vahur Kalmre Palu teeninduspunktist, võistluse 47. kilomeetrilt: teeninduspunktis on sportlased stardinumbritega 1800-2500. Keegi ei möödu nina püsti toidulauast. Mõni võtab lausa suusad jalast, et nautida toitu ja maratonitunnet. Teenindajate selja taga põlevad pakud, mis annavad sooja. Keegi rajalt maha ei astu, kõik jätkavad sõitu.

Kell 13.20 on reporter Jaan Olmaru läbinud Kuutse teeninduspunkti, mis asub võistlusmaa 32. kilomeetril. Üle poole maa on sõidetud, jõudu veel jätkub.

Kell 13.00. Enamik hommikul kell 10 Otepäält 63 kilomeetrit pikale suusadistantsile startinutest on siiski alles rajal. Raja 39. kilomeetrilt Peebult teatab reporter Vahur Kalmre: toitlustuspunktis on suur inimmass ning keegi naljalt keha kinnitamata mööda ei sõida. Peatus kulub marjaks ära ning banaanidel, pirukatel ning puljongil lastakse hea maitsta. Käib suusapidu ja meeleolu on ülev.

Kell 12.35. Postimehe meeskond ootab finišis esimesi lõpetajaid. Kes jõuab 63-kilomeetrise sõidu järel Elvasse esimesena, selgub lähemate minutite jooksul.

Samal ajal oli reporter Jaan Olmaru läbinud äsja Ande teeninduspunkti raja 24. kilomeetril. Libisemine on kehva, kuid muidu pole viga, lausus Olmaru. Mustikasupp, kukkel ning vesi andsid jõudu ning mees jätkab vapralt rühkimist finiši suunas.

Inimesed on rajal üsna vaiksed, nohisevad omaette tööd teha, lisas Olmaru.

Kell 12.18 Hellenurme teeninduspunktist, raja 54. kilomeetrilt teatab reporter Vahur Kalmre: ees on üheksa meest. Nende seas Jerry Ahrlin (Rootsi), Joergen Brink (Rootsi), Anders Aukland (Norra), Simen Oestensen (Norra), Haavard Hansen (Norra), Kjetil Dammen (Norra), Martin larsson (Rootsi) ning Anders Myrland (Norra). Väikese vahega järgnevad neile Joergen Aukland (Norra), Pasi Vuori (Soome), Jens-Arne Svartedal (Norra) ning Kuanysh Kambarbayev (Kasahstan).

Veidi enne seda teatas reporter Tiit Reinart Palu teeninduspunktist, et möödusid bussid maratoni lühemale distantsile minejatega. Kõigil bussisolijail olid näod rõõmsad.

Kell 12.00 teatab reporter Tiit Reinart raja 47. kilomeetrilt Palult: ees on umbes kümnest sportlasest koosnev juhtgrupp, kus eelmisteski vahefinišites ning teeninduspunktides silma jäänud Joergen Brink (Rootsi), Haavard Hansen (Norra), Anders Aukland (Norra) ja Jens-Arne Svartedal. Neist umbes minutiga on maha jäänud norralane Andre Haugsboe.

Suusatamisolud Palul on ideaalilähedased. Külma on umbes kümme kraadi ning Tartu maratoni rajameister Assar Kütt on lumme lõiganud sirged ja tugevad rajad.

Samal ajal teatab reporter Vahur Kalmre Hellenurme teeninduspunktist: põleb suur lõke ning käib kõva ettevalmistus sportlaste saabumiseks. Punastesse ürpidesse riietunud teeninduspunkti töötajad lõikavad lahti kukleid ning valavad välja puljongit ning mustikasuppi.

Kell 11.36. Meegaste mäelt, Tartu maratoni 37. kilomeetrilt teatab reporter Vahur Kalmre: pidu käib! Rahvas naudib suusapidu, sest ilm tundub võrreldes hommikuga lausa soe.

Pealtvaatajate eest möödus esimesena seitsmeliikmeline juhtgrupp, kuhu oli end tagasi suusatanud mullune võitja norrakas Anders Aukland. Liidrite seas on lisaks tuntud rootsi pikamaasuusatajad Joergen Brink (Rootsi) ning Jerry Ahrlin. Hea hooga jätkavad ka norrakad Simen Oestensen, Kjetil Dammen ja Haavard Hansen.

Neist umbes sada meetrit taga on Anders Myrland (Norra), Thomas Magne Henriksen (Norra), Janek Vallimäe (Eesti) ning Jens-Arne Svartedal (Norra).

Kell 11.22. Kuutse teeninduspunktist, võistlusmaa 32. kilomeetrilt teatab reporter Tiit Reinart: ees on rootslased Joergen Brink ning Jerry Ahrlin. Nende kannul norralane Simen Oestensen.

Mõned minutid varem vehkis võistluse peakorraldaja Indrek Kelk nagu tuuleveski ning korraldas vägesid. Sportlaste saabumiseks pidi kõik valmis olema. Ilm on päikeseline ja järjest soojem. Külma on umbes 12 kraadi.

Kilomeeter pärast Ande teeninduspunkti, raja 24. kilomeetrilt teatab reporter Vahur Kalmre: 50 suusatajast koosnenud grupp on lagunenud. Ees on neli meest: Simen Oestensen (Norra), Jerry Ahrlin (Rootsi), Thomas Magne Henriksen (Norra) ning Joergen Brink (Rootsi).

Neile järgnevad väikese vahega 17 suusatajat. Nende seas näiteks Anders Aukland (Norra), Janek Vallimäe (Eesti), Haavard Hansen (Norra), Kjetil Dammen (Norra), Anders Myrland (Norra), Martin Larsson (Rootsi) ning Jens-Arne Svartedal (Norra).

Kell 11.00. Sportlased lähenevad Ande teeninduspunktile, Tartu maratoni 23. kilomeetrile, teatas reporter Vahur Kalmre. Tähelepanu pälvib võistlejate taustajõudude töö. Võistlejaid teenindab kümmekond tiimi. Iga kolme-nelja kilomeetri tagant pakutakse kiiret jooki ja suupistet, et energiavarud säiliksid.

Meeskondadel on raja ääres kokku 16 enda teeninduspunkti, osaliselt kattuvad need suurte toitlustuspunktidega.

Maratoniraja 14. kilomeetrilt Kääriku lähistelt teatas kell 10.37 reporter Vahur Kalmre: ees on umbes 50-meheline juhtgrupp. Selle eesotsas lükkavad tugevate tõugetega hoogu rootslane Joergen Brink, soomlane Pasi Vuori ning norralased Thomas Magne Henriksen ja Simen Oestensen.

Raja ääres sportlaste jootmisega tegelev suusatreener Jaanus Teppan ütles, et sõidu alguses oli libisemine külma tõttu tavalisest kehvem, kuid sõidu käigus läheb libisemine kindlasti paremaks.

Kell 10.17. Liidritel on sõidetud esimesed seitse kilomeetrit. Eest on ära sõitnud umbes 100 mehest koosnev grupp. Tempot teevad arvatult kõvad norrakad Jerry Ahrlin ning mullune võitja Anders Aukland ning Svein Tore Sinnes.

Kell 10.10 teatab reporter Vahur Kalmre maratoniraja seitsmendalt kilomeetritl: olud on karged. Viis tiimi ootavad oma võistlejaid, et anda sportlastele vajadusel juua. Sõitjaid endid esialgu veel ei paista.

Kell 10.06: viimased startijad lahkusid Tehvandi staadionilt. Liidritel on esimesed kilomeetrid juba selataga.

Kell 10.00. Stardipauk Tehvandi suusastaadionilt. Esimesi meetreid tõukavad liidrid tugevate paaristõuetega.

Kell 9.52, kaheksa minutit enne starti on rahvas täitnud stardikoridori, vahendab reporter Tiit Reinart. Stardikanga eest stardib mullune ja ka tunamullune maratoni võitja norralane Anders Aukland. Külmakraadid annavad päikese käes tublisti tagasi.

Kell 9.30 vahendab reporter Tiit Reinart Tehvandi suusastaadionilt: silmini-kõrvuni kinni pakitud Tartu maratoni projektijuht Kunnar Karu ütles, et oli Tehvandil kohal juba öösel kell neli ning siis oli külma 27 kraadi. Ilm läheb aga üha paremaks. «Täna pääseme!» rõõmustas Karu.

Kell 9.20 Teatab reporter Tiit Reinart Otepää piirilt: vastupidiselt kartustele mingeid ummikuid ei ole. Küll aga on parklates väga palju autosid. Inimesed on saabunud stardipaika aegsasti. Õhutemperatuur Otepää piiril on -22 kraadi.

Kell 9.15 vahendab reporter Jaan Olmaru melu stardikoridoris: rahvas koguneb ja tundub, et ilm kõige hullem ei ole. Päike tõuseb metsa tagant kõrgemale ning õhutemperatuur soojeneb iga hetkega.

Kell 9.00 teatab reporter Vahur Kalmre, et poolel teel Tartust Otepääle on tekkinud ühtlane autodekolonn. Metsade vahel on külma 26 kraadi.

Tere hommikust! Postimehe meeskond alustab Tartu maratonilt otseülekannet, tuues lugejateni suusapeo olulisemad hetked. Raja kõrvalt annavad informatsiooni reporterid Tiit Reinart ja Vahur Kalmre. Rajal sõidab kaasa reporter Jaan Olmaru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles