Massööri puudumise üle kurtnud Balta ja Raja said viga

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NBukker pilt laupäeva õhtupoolikust – Ksenija Balta istub kurva näoga, teda tabas reievigastus.
NBukker pilt laupäeva õhtupoolikust – Ksenija Balta istub kurva näoga, teda tabas reievigastus. Foto: Liis Treimann

Kergejõustiku kuldliiga laupäevasel võistlusel avanes nukker vaatepilt: umbes tunnise vahega saabusid Lasnamäe kergejõustikuhalli meditsiiniruumi Andres Raja ja Ksenija Balta – mõlemad olid venitanud reie siseküljel asuvat lähendajalihast.



Lisaks sarnasele traumale oli kahel juhtumil veel nii mõndagi ühist – mõlemad sportlased vigastasid end kaugushüppel, neid juhendab treener Andrei Nazarov, ja justkui ühest suust kostis kurtmist füsioterapeut Indrek Tustiti puudumise üle. Pealegi sattus mõlema sportlase EM tõsiselt ohtu.

Just Tustiti puudumisele viitamine on eriti tähelepanuväärne ja võib mängida vigastuse juures olulist rolli. Raja ja Balta füsioterapeut viibib koos olümpiavõitjast kettaheitjaga Gerd Kanteriga treeninglaagris ega saa oma teisi kliente aidata.

Eesti Kergejõustikuliidul on Tallinnas küll kaks lepingulist massööri, kuid näiteks Balta pole koos Tustitiga pealinnas koondise tasemel atleete abistava Kristi Singi juures kunagi käinud. Raja kasutab küll mõlema teenuseid, kuid meelsamini töötaks temagi kergejõustiklaste hulgas väga nõutud Tustitiga.

Kergejõustikuliidu peatreeneri Aivo Normaku sõnul on tekkinud olukord kahetsusväärne, kuid ta oli sunnitud nentima, et ühte inimest pole võimalik neljaks rebida. Tustitit seob põhileping Kanteriga ja seepärast on ta kohustatud eelistama kettamehe huvisid.

«Füsioterapeudiga tekkivad probleemid olid aimatavad juba sügisel. Püüdsime leida Tustitile asendajat, kuid sportlastel on oma abilistega väga tihe side ja usalduse tekitamine pole kerge,» selgitas Normak. «Vahetult enne tiitlivõistlust pole ju täiesti võõra inimese juurde minek võimalik,» lisas Nazarov sportlase ja treeneri seisukoha.

Vähemalt Balta jaoks saab probleem lähipäevil vähemalt ajutise lahenduse. Normak kutsus appi Eesti suusakoondise füsioterapeudi Lauri Rannamaa. Oslo MMi eel on temagi töögraafik väga tihe, kuid ilmselt leiab ta Baltaga kohtumiseks täna ühe vaba hetke. Rannamaa on varemgi Baltat abistanud ja Eesti kergejõustiku esileedil on Eesti ühe hinnatuma spetsialisti vastu täielik usaldus.

Pariisi EMi ajaks jätab Tustit siiski Kanteri omapäi ja sõidab Pariisi Eesti koondist aitama. Koos temaga masseerib EMil eestlasi iga päev TTÜ/Kalevi korvpallimeeskonna juures töötav Martin Vahimets. Viimane on ühtlasi Mikk Pahapilli massöör.  

Kuigi laupäeval näis olukord väga halb ning Raja ja Balta EM võis olla tõsises ohus, kostis juba eile õhtul Nazarov häälest optimistlikumaid noote. Ta kinnitas, et mõlema hoolealuse seisund oli ööpäevaga märgatavalt paranenud. Vaatamata sellele ootab sportlasi täna käik doktor Mihkel Mardna juurde, kus selgub traumade tegelik raskus ja edasine tegevusplaan.

«Midagi head pole, parem, kui selliseid asju ei juhtuks,» nentis Nazarov. «Kui aga paus ei veni väga pikaks, ei tohiks see nende sportlikku vormi mõjutada.» Baltast rääkides avaldas aga Nazarov lootust, et elukaaslasest hoolealune saab juba nädala keskel taas täiskiirusel joosta. Päev varem oli Balta ise ettevaatlikum: «Loodan, et midagi hullu ei juhtunud, kuid EMini jääb nii vähe aega…»

Enne õnnetut vigastust tõestas Balta, et sisehooaja tippsündmuse ajaks hakkab ta saavutama head vormi. Tallinna võistluse võidutulemus 6.73 viis ta Euroopa edetabelis kolmandaks. Samas jäi sportlane enesekriitiliseks.

«Head hüpet ei tulnudki, igal katsel oli mõni tehniline viga küljes,» märkis ta. «Viimane treening ei õnnestunud kõige paremini, see tekitas närvilisust.» Peale lihasevenituse tegi Baltale muret ka valutama hakanud parema jala põlv, kuid seda häda pidas ta kokkuvõttes tühiseks.

Raja on varem samasuguse vigastuse käes vaevelnud. Pekingi olümpiaks valmistudes rebestas ta lähendajalihast väga rängalt. «Seekord pole asi kindlasti nii hull, kuid ohu märke tundsin juba viimasel nädalal harjutades. Lihases oli pinge sees,» tunnistas kaugushüppes 7.09ga piirdunud mees.

Balta ja Raja kõrval jagub probleeme ka teisel mitmevõistlejal Mikk Pahapillil. Laupäeval pidi ta hüppama teivast, kuid sektorisse ilmumise asemele istus ja võitles palavikuga mees kodus. Väidetavalt on külmetusest tingitud palavik laastanud Pahapilli organismi juba mitu päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles