Küsimustele vastas Meelis Pastak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Pastak
Meelis Pastak Foto: Lauri Kulpsoo

Seitsmendat aastat Tartu Ülikooli / Rocki meeskonna mänedžer Meelis Pastak tunnistas Tartu Postimehe Rocki erilehe lugejate küsimustele vastates, et teda on selles ametis hoidnud meeskonna pidev areng. Seda aga, et arengusihina näeb Rock ühel hetkel jõudmist näiteks Euroliigasse, siiski polevat. See oleks hetkel liiga kõrge unistus.

Mis on lühidalt loetledes Rocki mänedžeri ülesanded?


Lühidalt seda kokku võtta ei saa. Sisuliselt on mänedžeri vastutada kogu logistiline pool ehk lennud, bussid…

…ehk et oleks õigel ajal buss ees, et lennukipiletid oleks ostetud?

Täpselt nii. Vastasmeeskondade ja kohtunike vastuvõtt, aegajalt nende transpordi organiseerimine. Kõik kokkulepped vastasvõistkondadega (kui minnakse välismängule – toim), hotellid jne.

Mis siin salata, kogu meeskonna heaolu tagamine on mänedžeri ülesanne, et vorm oleks õigeaegselt olemas, et kõik vastaks nõuetele.

Sama kehtib ka platside ja asjade kohta, et sa pead teadma FIBA ja ULEBi nõudeid, et ei tuleks trahve. Nüüd on õnneks Tartu Ülikooli akadeemilises spordiklubis inimesed, kes sellega tegelevad.


Aga lühidalt öeldes on mänedžer probleemide lahendaja. Kui kellelgi on probleem, on see minu probleem. Lisaks veel Rock II ja naiskond.

Kui suur on Rocki tänavune ametlik eelarve ja kui palju on teie hinnangul Kalevi oma?

Meil on räägitud 17 miljonist kroonist, Kalevi eelarvet ei oska isegi hinnanguliselt öelda.

Milline oleks maksimaalne summa, mida annaks Eesti sponsoritelt "välja pigistada", s.t. kui suur võiks olla Rocki eelarve suurepärase mängu korral näiteks 5 aasta pärast? Kas Euroliigas mängimiseks vajalikku eelarvet on üldse võimalik Eestis kokku saada?


Kui ma ei eksi, siis Belgradi sats mängis Euroliigas 2,5-3 miljoni euro eest. See on 40-45 miljonit krooni, mis on väga odav võrreldes näiteks Moskva CSKga, kelle eelarve on 500 miljoni krooni ringis.

Aga eks sõltub majandusest: kui seal läheb paremini, läheb ka võistkonnal paremini. Ses mõttes on tänavu Rockis tehtud super töö, et meeskonna eelarve tase on suudetud säilitada ja natuke isegi juurde saada.

Ega meil viie aasta eest oleks vist keegi uskunud ka, et Rocki eelarve võib olla 17 miljonit krooni.


Jah, kolm aastat tagasi mängisime umbes viie miljoniga. Tegelikult on ju meeskonna areng kogu aeg toimunud. Piirid seab riigi väiksus: meil pole gigantettevõtteid, soomlaste Nokiat vms.

Eesti spordi «õnnetus» on ka see, et meil on hästi palju võrdväärseid spordialasid, mitte nagu Leedus, kus esimesena antakse korvpallile või nagu Lätis ja Soomes, kus on jäähoki number üks.

Me teeme nii palju erinevaid spordialasid päris heal tasemel. Kõik nad tahavad elada, kõik nad vajavad raha, et Euroopas ja maailmas esiotsa jõuda. Me oleme Soomega ses mõttes sarnases mudelis, et meil on tähtsal kohal tervisesport.

Millised on Rocki tulevikuplaanid? Kalevi eesmärk on jõuda Euroliigasse, tundub, et Rock mängib aasta kaupa ja siis vaadatakse mis edasi saab. Aga mulle tundub, et pigem liigub Rock Euroopa tippude poole kui Kalev. Kas näete vaimusilmas et 10 aasta pärast on Tartus Euroopa tippklubi?

Seoses majandussituatsiooniga on hetkel väga selge perspektiiv: ellu jääda (naerab – toim). Aga see on väga keeruline küsimus. Eriti, kui võrdleme end leedulastega, kus korvpall pole lihtsalt number 1 spordiala, vaid lausa usk. Seetõttu liiguvad seal korvpallile hoopis teistsugused summad kui meil.

Raha aga paneb paika võimalused, kellest sa meeskonna komplekteerid. Me ei ole veel nii tugevad, et Euroliigas mängida.

Ma muidugi ei oska öelda, mis juhtub 10 aasta pärast. Kui meil oleks uued kullamäed ja müürsepad tulemas, siis…

Aga hetkel Rockil sellist plaani pole, et ühel hetkel Euroliigasse jõuda?

Hetkel ei ole jah. Me ei saagi sellist plaani paika panna, eriti hetkel, kus mängime FIBA ja ULEBi piirimail ning teame, et reegleid on pidevalt muudetud.

Euroliiga on kutsetega, teiseks Eesti korvpalliliit pole ULEBi liige, mis hetkel ei omaks tähtsust, kuid esmalt peaksime ULEBi ära võitma, siis avaneks võimalus Euroliigasse jõuda.

Kuid seal on vastas sellised hiiud, kelle eelarve on 300 ja enam miljonit krooni ning kes palkavad mehi NBAst.

Kas teie arvates oleks mõeldav avada arve, kuhu fännid saaksid annetada raha Rocki korvpalliklubi edendamiseks?

Spordiklubil on oma arveldusarve olemas. Nii et kui kellelgi on tõesti soov ja tahtmine toetada, saab sinna alati kanda ja panna juurde märke, et see on Rocki jaoks.

Mida teeb klubi, et rohkem publikut saali tuua st. millal saal suuremaks tehakse?

See on taas keeruline küsimus. See pole seotud vaid korvpalli, vaid kogu Tartu linnaga, poliitikaga.

Mis kergejõustikuhalli paigutavat saali puudutab, siis see 4000 pealtvaatajat mahutav saal oleks praegu piisav. Tõsi, vana korvpallisaal jääb kohati väikeseks.

Kuidas on üldse mängud jagatud: millal kergejõustikuhalli kolitakse?

Seal peame FIBA ja ULEBi mänge. Balti ja Eesti liiga mängud peetakse endises saalis.

Mida arvate ideest teha praegusesse vanasse saali kolme väljaku asemele üks suur väljak (paigutada risti võrreldes praegusega) ja paigaldada otsatribüünid?

See oleks tehniliselt teostamatu. Ülikoolil on palju spordialasid, mida on vaja arendada ja mis vajavad saale.

Ja FIBA reeglid on selgelt paigas, et korvpalliväljaku jooned ei tohi kattuda teiste spordialade tarvis maha tõmmatud joontega, lisaks oleks vaja turvaalasid kumassegi otsa viis meetrit, seega on see idee teostamatu.

Kas Tanoka on oma kaduma läinud kohvrid ja asjad tagasi saanud?

Jah, juba kaks päeva hiljem tulid järgi.

On selge, et ühel tipptasemel klubil peab olema korralik noortetöö. Kas Rockil on otsene koostöö Taba ja muude Tartu noorteklubidega, või on need klubid võetud oma hoole alla vaid, põhjusel, et korvpalliliit seda nõuab? Kuna Kalevil tundub asi paigas olevat (suvel korraldati noortelaager, igas noorteklassis on Kalevi vormi ja nimega võistkonnad jne.), siis kuidas on lood Rockil?

Hetkel on olukord selline, et akadeemiline spordiklubi omab juba spordikooli. Seega, esimesed sammud on tehtud, sammhaaval liigutakse edasi sooviga ühel hetkel näha oma kasvandikke Rocki särgis.

Kas oleks liiga ebareaalne unistada, et Rockist saaks kunagi korralikult organiseeritud suure kollektiiviga klubi (nt nagu Kaunase Žalgiris), kus on oma saal, oma noortemeeskonnad, mitmeaastased lepingud mängijatega, pikad traditsioonid, kindel nimi jne?

Tegelikult me ei saa end jällegi Žalgirisega võrrelda. Suuremaks muidugi kasvame, kuid eesmärk on jõuda stabiilse eelarveni, mis tagab teatud kvaliteedi. Noortemeeskonnad on meil olemas, mitmeaastased lepingud samuti, kindel nimi jne. See pool toimib.

Kui mitme aastane leping on TÜASK-il Saku Õlletehasega? Küsin, sest oleks ju väga jama, kui kõik lipud, särgid jne tuleks järsku välja vahetada.


Äsja allkirjastati leping Saku Õlletehasega ja kui ma ei eksi, siis taas on see kolmeaastane.

Nii et praegu pole ette näha, et Tartu Ülikooli meeskond võiks mingi teise nime saada?


Kindlasti mitte.

Kui õlletehasega või omavahelise koostööga peaks miskit juhtuma, kas siis on tõenäolisem, et klubi nimeks jääb lihtsalt Tartu Ülikool või on võimalik siiski uus nimi Tartu Ülikool / Firma X?

Tartu Ülikool jääb igal juhul. Pigem oleks õigem liikuda seda suunda, et klubil on peasponsor, kuid üks kindel nimi, nagu näiteks Žalgiris, Madridi Real, BC Barcelona jne.

Kas on oodata kunagi internetipoodi, kus oleksid müügil kõiksugu Rocki meened?

Kas just interneti-poodi, kuid klubi koduleheküljel on pakutav fännistaff üleval küll, hinnad ilusti juures. Selle poolega tegeleb meil eraldi osakond ja eks me ka selle poolega kasvame.

Ent oleme siiski Tartu Ülikooli akadeemiline spordiklubi, millest vaid osa on Rock, tõsi üks silmapaistvamaid ja olulisemaid, kuid me ei saa vaadata asju väga kitsalt.

Kas sel hooajal meeskonna brošüür ka tuleb?

Jah, kindlasti, see on juba töös. Millal see täpselt tuleb, ei julge öelda, sest sellega tegelevad teised inimesed, meil on spordiklubis nüüd olemas turundussektor. Vanasti sai tõesti ise kõike tehtud, enam mitte (naerab – toim).

Kui palju on neid pallureid üle maailma, keda seoses oma mänedžeritööga pidevalt silmas peate?

Oleme nii väike klubi, et me suhtleme teatud agentuuridega üle maailma, kes omavad ka maailmamõistes suuri nimesid. Meil on oma hind, mida suudame mängijatele pakkuda ja seeläbi saadetakse meile oma pakkumised. Pigem käib suhtlemine sedapidi.

Nii Tanoka Beard kui Viktor Sanikidze on muidugi ses mõttes erandid. Sanikidze palkamiseks turuhinna järgi poleks meil praegu raha olnud, kuid Giorgi (Tsintsadze – toim) tegi oma töö ära, mina olin temaga kokku puutunud, võistkond on oma arengu teinud ja see määras.

Tanoka Beardi motiveerib praegu Balti liiga, kus tahab näidata, et ta pole mahakantud vend.

Kui mitut erinevat liigat pidevalt jälgite, et näha, kus mis mehed kasvavad/mängivad?

Kõiki liigasid, mida on võimalik jälgida ja mida meedia vahendusel jälgida saab.

Mis on need eksootilisemad liigad, mida jälgite?

Seoses mängijate siiatoomisega olen näinud Paraguai liiga mänge. Mulle on saadetud DVD-d. See on puhtalt seotud mängija siiatoomisega, et näha, mis tasemel seal mängitakse.

Euroopa liigadest ei maksa rääkida. Ka Venemaast mitte. Need on loomulikud.

Aga veel on jälgitud Argentina, Gruusia, Austraalia liigat.

Kui praegu küsida, et kes on hetkel Paraguai liiga esimene, kas oskaksite vastata?

Ei, nii pidevalt neid küll ei jälgi. Vaatan ikka liigat siis, kui on huvi mõne seal mängiva mehe vastu.

Kui kiirelt saaksite ühendust maailma tippmängijatega (eeldame, et raha tema soetamiseks oleks olemas?

Väga kiirelt.

Näiteks Kobe Bryantile siis lihtsalt helistate?

Ei, tema agenti ma isiklikult ei tunne, kuid me suhtleme ühe Chicago agentuuriga, kelle kaudu paari aasta eest tuli meile David Baley. See agentuur on maailmas oma eelarvelt teine.

Seoses Tanokaga tekkisid jällegi uued sidemed ja eks nii see asi areneb.

Aga et näiteks Kobeni jõuda, peaks tegema esimesed sammud selle agentuurini ja nemad jõuavad kahtlemata Kobeni. Aga muidugi, Kobe peaks olema miskipärast väga huvitatud, et siia tulla.

Kui palju kulub aega (näiteks kulus Brian Cusworthile) seletamaks, kus kurat see Tartu ja Eesti üldse asub?

Eesti on ikkagi suht väike ja enamus mängijaid on ikka näpuga järge ajanud, et kus see Eesti asub. Cusworthi puhul ei kulunud mingit aega, enamus mängijaid on siiski valmis professionaalseks tööks.

Kui palgad on sobilikud, liigad samuti, ei teki probleemi. Rock mängib kolme liigat: kohalikku, Balti ja FIBA/ULEBit. See annab esiteks mängijale piisava koormuse, kuid ka võimaluse ennast näidata, eriti ameeriklastele, kus on valik tohutu.

Puhtalt Eesti liiga pärast siia ei tuldaks?

Ütleme nii, et teise klassi mehed tulevad. Oma kogemus ütleb, et kuna Ameerikas on talente nii palju, siis on võimalus mehi siia saada. Kuid need pole enam USA ülikoolikorvpalli kõrgema liiga NCAA 1 mehed, seal on hind teine kui NCAA 2-s. Meie keskendume NCAA 1 tasemele.

Kas mängija endaga saate rääkida alles kõige viimases otsas?

Ei, ikka varem. Oleme jõudnud sinnamaani, kus enne siiatulekut saame mängijalt endalt küsida, et miks ta siia tulla tahab.

Tanokaga käis küll, jah, kõik läbi agendi, Cusworthi ja teistega oleme saanud tunduvalt varem ise suhelda.

Viktor Sanikidzest rääkimata: olime temaga põgusalt suhelnud, kui Giorgi Tsintsadze siia tuli ja nüüd, kui Vene-Gruusia sõja ajal oli mul vaja kodumaal viibivat Giorgit kätte saada, kellel polnud seal mingit numbrit, siis suhtlesin just Viktori kaudu.

Kuid olen kohanud agentidelt ka vastuseisu, et ei saaks mängijaga suhelda, sest nad kardavad, et siis võib nende jaoks olukord muutuda. On juhtunud, et agent ei anna telefoninumbrit ega meiliaadressi, kuid siiski on ju olemas mehed, kes on tolle palluriga koos mänginud, kuskilt ikka midagi välja võlub.

Milliste mängijatega on tehtud pikemajalised lepingud kui aasta?

Marek Doronin, Silver Leppik, Asko Paade, Janar Talts, Sten-Timmu Sokk, Gert Kullamäega on sisuliselt 1+1 leping. Tanel Teiniga saab kaheaastane leping – mis ongi siis meie puhul pikemaajalisem leping – läbi tänavuse hooajaga.

Kas ja millisel tasemel ise veel korvpalli mängid?

Enam praktiliselt ei mängigi. Kui siis väga-väga harva sõpradega. Aega pole. Nädalavahetused on kõik kinni.

Eurosarjas sõidame esmaspäeval ära, kolmapäeval tagasi, siis neljapäev-reede jäävad ja siis on jälle Balti liiga mängud.

Kas Raam ja Kivimäe saavad ka kunagi Rocki?

Sõltub neist endist. Kui mehed tööd teevad, on kõik võimalik.

Kas te ei ole nüüd mõelnud kui tõite Tartusse ühe omal ajal Euroopa hinnatuima korvpalluri, et võiks ta ära kodustada ja Eesti kodakondsuse anda ja Eesti eest mängima panna. Nii viieks aastaks.

Kardan, et see asi ei täidaks oma eesmärki. See on jällegi nii keeruline küsimus, mis tegelikult puudutab kogu Eesti riiki. See otsus kedagi kodustada, kui üldse, peab olema väga hoolega ja põhjalikult läbi mõeldud olema.

Kas võib provotseerida ja küsida, et ehk oleks pigem võinud kodustada Cusworthi?

Tema on noor, ambitsioonikaks, talle on kõik antud, et saada suureks korvpalluriks…Kui jätan kõrvale kõik emotsioonid ja poliitika, siis Cusworth oleks väga hea valik.

Ent veelkord: juba see, et kas me kodustamise otsust üldse hakkame tegema, peab olema väga põhjalikult kaalutud. Ja seda vaatamata sellele, et pool Euroopat mängib kodustatud meestega.

Kui kaua kavatsete veel mänedžeri tööd teha. Mis teid motiveerib?

Jah, vahepeal võtab see töö tohutult energiat, sest pean sisuliselt ka öösel olema valmis probleeme lahendama. Iseenesest pole see probleem, sest korvpall on kogu aeg minu elus tähtsal kohal olnud. Kui kaua aga seda tööd teha kavatsen, ei oska küll öelda.

Motiveerib meeskond, kuidas selle jälle kokku saad, millised uued perspektiivid avanevad. Ja klubi on pidevalt arenenud. Jah, areng motiveeribki.

Kas mullu Venemaal kuskil kaugustes lumevangist istumine oli teie mänedžerikarjääri ühed ärevamad, kui tuli muretseda viisade aegumise, uue hotelli leidmise ja muu kõige sellisega?

Jah, kuid minu töö ongi leida lahendus.

Kui suured on teie telefoniarved?

Venemaalt tulles oli üle 10 000 krooni. Muidu nii suured ei ole. Vot, telefon on üks asi, millest olen juba väsinud (naerab – toim),

Miks on Rockil alati selline stsenaarium olnud, et kevadel Balti liiga otsustavateks mängudeks vajutakse ära ja siis Eesti finaalis antakse endast maksimum? Meeldetuletuseks, et kõigil neljal aastal on Kalev või Ehitustööriist Rockist BBL-is eespool olnud.

Selle väitega pole ma nõus. On olnud erinevad stsenaariumid: mullu Ventspils sobis Kalevile. Natuke õnne, vigastused, kõik see mõjutab.

Möödunud aastal oli meil aga selline seis, et mängisime veel FIBA sarja, kuhu läks ääretud palju energiat, emotsiooni ja tähelepanu. Poleks me FIBA sarja mänginud või oleks see meie jaoks varem lõppenud, oleks meil see emotsioon Balti liiga kohtumistele kulunud.

Miks ei kaalutud Martin Viiaski palkamist Rocki? Ääretult andekas mängija. Kas Viiaskiga on leping tulevikus tõenäoline?

Ei ütleks, et me ei kaalunud. Ent esimesed, kes ütlevad, kellega mängima hakatakse, on treenerid. Kui neil on siis mingile positsioonile kedagi tarvis, siis on see minu töö võimalikud variandid välja otsida. Ja neid pakkumisi on terve internet täis.

Ja eks treenerid ju ise ka hoia silma peal, et keda võiks endale kaubelda.

Absoluutselt. Küsimus on taustas. Esmalt võtad mängijad, vaatad nende näitajaid ja valid näiteks neist viis välja. Neist omakorda jääb sõelale ehk kaks-kolm, kellel võtan välja kogu tausta jne. Lõpuks treenerid mehe videot vaadates ja analüüsides otsustavad.


Aga Martin Viiaski positsioonil, number neljal, on tegelikult meil mehed olemas Asko Paade ja Janar Talts. Me oleks võtnud Viiaskilt ära mänguaja, kuigi teisalt konkurents on alati hea ning kunagi ei või teada, millal vigastused sind võivad üllatada.

Kuid Rock pole veel nii suur, et palgata mehi, keda hiljem rendile anda, nii nagu Žalgiris ja rytas teevad. Kuid uks on Viiaskile endiselt lahti, palju sõltub ka temast endast.

Kas peate ennast korvpallimeeskonna mänedžerina sedavõrd tugevaks, et leida tulevikus tööd mõnes teises Eesti klubis või lausa välismaal? Tutvused, sidemed ja kogemused peaksid ju igal pool kasuks olema!

Mul jookseb seitsmes aasta mänedžerina. Mul on olnud tohutu õnn tuttavaks saada sellise inimesega nagu Ginas Rutkauskas, Moskva Dünamo värske juht (Žalgirise klubi endine juht). Siiamaani suhtleme, tänini arutleme teemasid, seda, kuidas mingis olukorras käituda. Tema kogemused selles vallas on tohutult suured.

Kui keegi Eesti klubidest vajab mu teeneid, siis ma ei näe, et see oleks ületamatu küsimus. See muidugi polnud nüüd mingi vihje sellele, et ma oleksin saadaval, sest see pakkumine peaks olema väga hästi motiveeritud. Ja sõltub, kuidas see mu pereelu mõjutaks, sest pere on mulle ikkagi number üks, kuigi töö võtab suurema osa ajast (naerab – toim).
(Meelis Pastakul on üks nelja-aastane tütar - toim)

Miks neid hooajapileteid nii vähe müüki lasti või õigem oleks küsida miks neid siis üldse müüki lasti, kui neid nii vähe on? Tahks ka normaalselt ja regulaarselt läia Rocki mänge vaatamas, nüüd paraku tuleb valida missugust mängu on üldse mõtet vaadatama minna ja kuna kohale minna, et üldse löögile saada. 500 piletit oleks võinud ju ikka olla. Igatahes suht pettunud korvpallisõber!

Ei tea sellele vastust. Sellega tegeleb turundussektor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles