Male kapist välja tuleku pidu «maailma pealinnas» (1)

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnus Carlsen ja Sergei Karjakin tiitlimatši kaheksanda partii ajal ajusid ragistamas.
Magnus Carlsen ja Sergei Karjakin tiitlimatši kaheksanda partii ajal ajusid ragistamas. Foto: Scanpix/AP

New Yorgis toimuv male maailmameistri tiitlimatš tiitlikaitsja norralase Magnus Carlseni ja väljakutsuja, Venemaad esindava Sergei Karjakini vahel on esiteks põnev, teiseks on tiitlimatšist saanud uue korraldaja tõttu vinge meelelahutus, kust ei puudu jonniv suurmeister ja VIPid.

New Yorgis ehk «maailma pealinnas», nagu selle elanikud linna kutsuvad, selgitati maailma parim maletaja viimati 1995. aastal, mil ühes World Trade Centeri  kaksiktornis võttis Garri Kasparov tiitli tagasi Viswanathan Anandilt. Siis oli male maailma meedias rohkem pildil, ent nüüd nähakse selle nimel samuti vaeva, et endine hiilgus taastada. Praegu on Kasparovile kehtestatud kaheks aastaks keeld male alal tegutseda ja esile kerkinud uued ässad.

Esimest korda korraldab MMi Venemaa firma Agon, kes ostis vastavad õigused rahvusvaheliselt maleliidult FIDE-lt. Tiitlimatš peetakse kaksiktornide asukoha lähistel asuva Fulton Market Buildingu kolmandale korrusele spetsiaalselt selleks ehitatud helikindlas ruumis. Pealtvaatajad saavad kolm nädalat vältavat kohtumist jälgida läbi ühepoolse peegelklaasi. Piletihinnad muide on alates 75 dollarist kuni 1200 dollarini VIP-loožides. Auhinnafond on 1,1 miljonit dollarit.

Kohal on rahamaailma tipud eesotsas Bill Gatesi ja Mark Zukerbergiga, lisaks Hollywoodi tähed, nagu suur malefänn Woody Harrelson jt. Üks Agoni juhtfiguure Ilja Merenzon kinnitas, et piletid lähevad kui soojad saiad, ja ütles tiitlimatši kohta: «See on male kapist välja tuleku pidu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles