Habemed maha: veerandfinaalidesse jõudnud Kilp ja Ränkel teenisid avaetapil MK-punkte (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kilp.
Marko Kilp. Foto: Liis Treimann

Murdmaasuusatamise MK-sarja avavõistlusel Rukas jõudsid Eesti sprinterid Marko Kilp ja Raido Ränkel punktikohale. Kvalifikatsioonis kolmanda aja sõitnud Kilp sai kirja kõrge 13. koha ning Ränkel 28. koha. Kilp teenis MK-sarjas 20 punkti, Ränkel 3 punkti.

Ruka MK-etapi sprindivõistluse võitis norrakas Pal Golberg, teiseks tuli rootslane Calle Halfvarsson ning kolmandaks Johannes Hosflot Klaebo.

Meeste kvalifikatsioonis olid stardis veel 51. koha saanud Peeter Kümmel ning 58. kohale tulnud Kein Einaste.

Naiste sprindivõistluse võitis rootslanna Stina Nilsson, kes alistas norralanna Maiken Caspersen Falla (0,17). Kolmanda koha teenis norralanna Heidi Weng (+0,69). Finaalis sõitsid veel neljanda koha teeninud Natalia Matvejev (Venemaa), viiendaks tulnud Krista Pärmakoski (Soome) ning kuuenda koha saanud Julia Belorukova (Venemaa).

Eestlannadest olid stardis Triin Ojaste, kes sai 64. koha, ning Laura Alba, kes sai 69. koha.

 

Treener Anti viimane eine habemega. Õhtul enam söök vuntsidesse ei jää :D

A photo posted by Team Haanja (@teamhaanja) on

Veerandfinaalid

Marko Kilp oli kolmandas veerandfinaalis ning võitles edasipääsu nimel soomlaste Ari Luusua ja Anssi Pentsineniga, rootslaste Emil Jönsson ja Oskar Svenssoniga ning venelase Aleksei Petukhoviga. Sõidu võitis Luusua, kes sai kirja aja 2.53,52, teiseks tulnud Jönsson kaotas talle 0,63 sekundit ning kolmandana finišijoone ületanud Kilp 1,52 sekundit. Tegemsit polnud aga kiireima sõiduga ning Kilp ei pääsenud õnneliku kaotajana poolfinaali.

Raido Ränkel osales neljandas sõidus ning temaga konkureerisid venelane Aleksandr Panžinski, itaallane Federico Pellegrino, soomlane Lasse Paakkonen, šveitslane Jovian Hediger ning rootslane Johan Edin. Võidu võttis Panžinski, teiseks tulnud Hediger kaotas talle 1,19 sekundit. Sõidu keskel suusakepi murnud Ränkel kaotas võitjale lõpuks 13,19 sekundit ning oli sõidu viimane ehk kuues.

Kvalifikatsioonid

Meeste sprindi kvalifikatsioonis oli parim mees norrakas Johannes Hösflot Klaebo, kes sõitis aja 2.50,70. Teine oli venelane Alexander Panžinski (+0,81) ning kolmas eestlane Marko Kilp (+2,01). Teise eestlasena tagas koha veerandfinaalis Raido Ränkel, kes sai kirja 19. aja (+6.28). Peeter Kümmel oli 51. (+10,30) ning Kein Einaste 58. (+11,82). Kokku lõpetas sõidu 94 suusatajat.

Naiste kvalifikatsiooni võitis soomlanna Krista Pärmäkoski, kes sõitis välja aja 3.21,15, teise aja sõitis välja rootslanna Stina Nilsson (+1,14) ning kolmanda Rootsi suusataja Ida Ingemarsdotter (+2,4). Eestlanna Triin Ojaste sai Ruka MK-etapil 64. koha, kaotades kvalifikatsioonis võitjale 27,05 sekundit, Laura Alba oli 69. (+29,43). Kokku lõpetas kvalifikatsiooni 78 suusatajat.

Eestlastest löövad sprindis kaasa Marko Kilp, Kein Einaste, Peeter Kümmel, Raido Ränkel, Triin Ojaste ja Laura Alba. Pühapäeval sõidetakse Rukal naiste 10 km ja meeste 15 km klassikasõidud.

Enne võistlust:

Suusasprinterite hooajaeelne ülevaade 25. novembri Postimehest

Juba mitu aastat on oodatud hiljuti 23. sünnipäeva tähistava suusasprinteri Marko Kilbi esiletõusu. Oma võimet vähemalt eelsõidus kiire olla on ta juba näidanud, kuid mees-mehe-vastu-sõitudes on tal probleeme isegi madalamal tasemel kui MK-sari.

Eelsõidu kiirust näitas Kilp tänavu ka MK-hooaja katsevõistlustel. Olosel osalesid eestlased FISi kalendrisse kuuluval võistlusel ning Kilp oli seal eelsõidus teine. Veerandfinaalist ei suutnud ta aga edasi murda. Vabatehnika sprindi katsevõistlus oli eestlaste siseasi ning ka seal oli Kilp eelsõidu kiireim ja suutis võita ka finaali.

Usutavasti jõuab Kilp MK-etappidel 30 parema hulka rohkem kui korra. MK-sarja punktid oleksid sellega garanteeritud, kuid täiesti kordaläinuks võiks võistlust lugeda alles siis, kui ta murraks ka poolfinaali.

Suure tõenäosusega jõuab hooaja jooksul 30 hulka veel mõni sprinter. Pikaaegne koondise liider Peeter Kümmel ei näidanud hooajaeelsetel võistlustel erilist minekut, kuid arvestades tema kogemusi võib vormikõver tõusta hooaja teises pooles. Meeletuid ootusi ei maksa aga temaga seoses üles kruvida.

Kein Einaste võib mõnel võistlusel üllatada, kuid selleks peavad talle rada ja muud tingimused sobima. Universaalne Raido Ränkel on samuti võimeline punktikohale pääsema. Arvestades seda, et tegemist on siiski peamiselt distantsisõitjaga, võib tal jätkuda rammu ka veerandfinaali läbimiseks. Vähemalt esialgu näib see aga ulmelise võimalusena.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles