Skandaalidesse sattunud tõstmine ähvardatakse olümpialt välja jätta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Tõsteliidu president Tamas Ajan on ala juhtimise juures olnud juba üle 40 aasta.
Rahvusvahelise Tõsteliidu president Tamas Ajan on ala juhtimise juures olnud juba üle 40 aasta. Foto: GOH CHAI HIN/AFP/Scanpix

Sel aastal on spordimaailma raputanud uudised patustest sportlastest, kes on jäänud vahele 2008. aasta Pekingi ning 2012. aasta Londoni olümpiamängude dopinguproovide järelkontrollis. Suurimad patustajad on olnud tõstjad. Nüüd räägitakse aina valjemal häälel, et ala tippjuhtkonna seas ei ole kõik korras. Kõige tipuks koguvad ka rahvusvahelisel tasandil hoogu jutud, et tõstmine võidakse tulevikus olümpiamängude kavast välja heita.

Rahvusvahelist Tõsteliitu (IWF) on 2000. aastast presidendina juhtinud praegu 77-aastane ungarlane Tamas Ajan, kes oli enne seda 25 aastat alaliidu peasekretär. Seega on Ajan olnud tõstespordi juhtimises kõige kõrgemal tasandil juba üle 40 aasta. Mais tulevad järjekordsed IWFi valimised ning muutuste tegemiseks vajab alaliit kriitikute hinnangul kindlasti uut hingamist. Siiski kavatseb Ajan oma toolist kõvasti kinni hoida.

«Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on andnud mõista, et samamoodi jätkates võidakse tõstmine olümpiamängude kavast kõrvaldada,» tunnistas Euroopa Tõsteliidu asepresident Jaan Talts juunior.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles