Norra suusaliit manitses salakirjas oma töötajaid: mitte sõnagi Johaugist (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug Norra meediaga kohtumas.
Therese Johaug Norra meediaga kohtumas. Foto: SCANPIX

Norra suusaliit oma töötajatele salajase kirja, mis aga nüüd avalikkuse ette lekkis. Kirjas manitsetakse kõiki töötajaid Therese Johaugi dopingujuhtumist mitte sõnagi rääkima, kriitikute arvates minnakse niisuguseid nõudmisi esitades aga vastuollu sõnavabadusega.

 

Anaboolse steroidi klostebooli tarvitamise eest hetkeseisuga 14-kuulise võistluskeelu saanud Johaugi teema on kõigil keelel, kuid NRK teatel andis suusaliit oma töötajatele teada, et keelab sellest mis tahes meediakanali vahendusel, samuti sotsiaalmeedias rääkida. Kirja autor on advokaat Henriette Hillestad Thune ja see saadeti laiali vaid paar tundi pärast seda, kui Norra Antidoping Johaugi võistluskeelu välja kuulutas.

«On väga tähtis, et mitte keegi ei kommenteeriks Johaugi juhtumit,» seisis kirjas. Hillestad Thune sõnas NRK-le, et tema arvates pole tegu töötajate vaigistamisega, vaid mõistliku sammuga. «Johaugi juhtumit käsitleb suusaliidust sõltumatu organisatsioon. Peame laskma neil tegutseda, ilma et üritaksime protsessi mõjutada. Isikliku arvamuse avaldamine on teine asi,» selgitas advokaat.

Tema ametivend, spordialastele õiguslikele teemadele spetsialiseerunud Gunnar-Martin Kjenner hindas kirja aga sõnavabaduse piiramiseks, sest tema arvates ei saa suusaliidu töötajate kommentaarid kuidagi Johaugi üle peetavat protsessi mõjutada. «Kui oled mõne firma palgal, on teine asi. Kui aga töötad mittetulundusorganisatsioonis, mida suusaliit ka on, peab kõik olema läbipaistev,» märkis Kjenner.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles