Tagasilöök: patendiamet keelas uue tipphokiklubi nime kasutamise ära

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Las Vegase NHLi-meeskonna Vegas Golden Knights esitlus.
Las Vegase NHLi-meeskonna Vegas Golden Knights esitlus. Foto: SCANPIX

Jäähokiliiga NHL saab järgmisest hooajast uue liikme, kui liigas asub mängima Las Vegases asuv klubi. See peaks hakkama kandma Vegas Golden Knightsi nime, kuid USA patendiamet otsustas nende kaubamärgi registreerimisest keelduda.

164-leheküljelises otsuses tõi patendiamet põhjuseks asjaolu, et uus nimi võib segadust tekitada – üliõpilasliigas NCAA on juba olemas St. Rose Golden Knightsi kolledživõistkond. Vegase meeskonnal on siiski tuleva aasta 7. juunini aega, et otsus vaidlustada. Väljaandele Sports Illustrated öeldi, et esmalt püütakse St. Rose’i kolledžiga kokkuleppele jõuda.

«Sellised otsused pole tegelikult üldse ebatavalised. Ometigi on piisavalt näiteid sarnaste nimedega võistkondadest – UCLA Bruins ja Boston Bruins, Miami Ülikooli Hurricanes ja Carolina Hurricanes ning Clarkson Golden Knights ja Vegas Golden Knights,» vahendab TSN võistkonna avaldust.

Vaid nädala eest teatas USA armee, et «kaalub» võimalusi hokimeeskonna nime vastu protesteerida, sest sõjaväe eliitlangevarjurite rühm on juba alates 1962. aastast kandnud samuti Golden Knightsi ehk «Kuldsete rüütlite» nime. Rühm on püstitanud üle 350 maailmarekordi ja esinenud üle maailma enam kui 16 000 etendusel. «Tahtsime, et nad ka meie klubi esitlusel hüppaksid, kuid asjad läksid hoopis keeruliseks,» nentis meeskonna omanik Bill Foley väljaandele Las Vegas Review-Journal.

Foley tunnistas, et nad said küll nime kasutamiseks loa Clarksoni ülikooli samanimeliselt võistkonnalt, kuid unustasid seda küsida sõjaväelt ja NCAA teise divisjoni kuuluvalt väikeselt St. Rose’i kolledžilt. NHLi komissari asetäitja Bill Daly kinnitas novembri lõpus, et armeega ei tohiks probleeme tulla, kuna tegemist ei ole samal alal tegutsevate ettevõtetega.

Algul tahtis Foley kasutada nime Black Knights («Mustad rüütlid»), ent siis hakkas protestima tema enda ülikool ehk USA Sõjaväeakadeemia – nende spordivõistkonnad kannavad täpselt sama hüüdnime. Ka ei saa hokimehed piirduda lihtsalt Knightsi nimega, sest Kanadas kuulub selle kaubamärgi kasutusõigus Ontario hokiliigas mängivale London Knghtsi noortemeeskonnale.

Nii prooviski NHL USA Patendiametis registreerida nimesid Golden Knights, Silver Knights ja Desert Knights ehk «Kuldsed rüütlid», «Hõbedased rüütlid» ja «Kõrberüütlid». 22. novembril esitleti suure kisa-käraga klubi logo, V-tähega kaunistatud rüütlikiivrit. Võistkond väitis, et järgnevate päevadega müüdi poole miljoni dollari eest fännikraami. Golden Knights pidas suure esitluspeo hoolimata sellest, et neil polnud selleks ajaks veel patendiameti luba.

Golden Knights hakkab mängima läänekonverentsis Vaikse ookeani divisjonis. Kodumängud peetakse tänavu aprillis avatud ja hokimängude ajal 17 500 pealtvaatajat mahutaval Las Vegas Arenal. Tegemist on läbi aegade esimese Las Vegase võistkonnaga USA suurliigades ning ühtlasi esimese uue NHLi meeskonnaga pärast 2000. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles