Kelly Sildaru võitis teist aastat järjest maineka Dew Touri võistluse (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly Sildaru Dew Touril.
Kelly Sildaru Dew Touril. Foto: Kelly Sildaru/Facebook

Kelly Sildaru võitis teist aastat järjest Dew Touri freestyle-suusatamise pargisõidu. Reedesel hüppevõistlusel 86,33 punkti kogunud Sildaru läks tänasele käsipuude võistlusele vastu kindla liidrina. Täna sai ta oma parimal laskumisel 73,00 punkti, mis oli päeva neljas tulemus, kuid üldvõiduks sellest piisas. Kahe ala peale kokku teenis Sildaru 159,33 punkti ja tuli teist aastat järjest Dew Touri tšempioniks. Teine oli 153,32 punkti kogunud Maggie Voisin ja kolmandana kerkis poodiumile Kaya Turski (146,99 punkti).

«Olen väga õnnelik. Tingimused olid keerulised, kuid kõigile võrdsed. Kõik tüdrukud olid tublid. Kuna sain hüppevõistlusel nii hea tulemuse, siis oli täna veidi lihtsam,» ütles Sildaru vahetult pärast võistlust televisiooni vahendusel.

Sildarul ei olnud reilidel täna parim päev, kui ta avalaskumisel sai kirja 67,33 punkti. Seejuures hüppas ta ühest reilist üle. Teine katse oli üsnagi ebakindel ja kirja läks 57,66 silma. Kolmanda katse eel oli juba selge, et esikoht on eestlanna jagu ning viimasel laskumisel tegi Sildaru 73,00 punktiga enda päeva parima soorituse.

Reilidel näitas täna parimat minekut 17-aastane ameeriklanna Maggie Voisin, kes kogus enda viimasel laskumisel 84,33 punkti. Voisin oli ka ainus, kes reilidel üle 80 punkti teenis. Reilidel oli 78,00ga teine ameeriklanna Devin Logan ja 77,33ga kolmas kokkuvõtteski kolmandaks tulnud Kaya Turski.

Dew Touri naiste pargisõidu lõppseis:

1. Kelly Sildaru 159,33 punkti

2. Maggie Voisin (USA) 153,32

3. Kaya Turski (Kanada) 146,99

4. Isabel Atkin (Suurbritannia) 137,33

5. Devin Logan (USA) 136,99

6. Yuki Tsubota (Kanada) 112,99

7. Nikki Blackall (Kanada) 109,32

8. Katie Summerhayes (Suurbritannia) 101,99

9. Keri Herman (USA) 85,33

10. Kim Lamarre (Kanada) 35,99

Järgmise võistluse teeb Kelly Sildaru jaanuari lõpus, kui ta osaleb Aspenis X-mängudel. Lisaks pargisõidule saab eestlanna seal võistlustulle asuda ka Big Airi jõuproovil.

Reedene võistlus hüppemäel:

Sildaru tegi hüpetel päeva parima soorituse kohe avakatsel, kui ta kogus triki switch 900 eest 44,33 punkti. Teisel katsel teenis Sildaru 42,00 punkti, kolmandal samuti 42,00 ja neljandal 39,00. Kokku läksid kirja kaks paremat sooritust ehk koondtulemuseks tuli 86,33 silma.

Sildaru läks kahele paremale kirja läinud hüppele selg ees. Ühel korral pööras ta vasakule ning teisel paremale. Just mitmekülgsust hinnatakse freestyle-suusatamises kõrgelt ja mitmekülgsus ongi eestlanna trumbiks võrreldes konkurentidega. Mõlemal juhul tegi ta 2,5 tiiru ümber telje. Kuna lumesadu muutis võistlusraja aeglaseks, siis mitmed naised võtsid tunduvalt pikema hoovõtu ning sama tegi ka eestlanna.

«Arvan, et hüpped olid head. Alati võiksid nad olla ka paremad,» sõnas Sildaru tagasihoidlikult enda soorituste järel.

Hüpete järel on 69,66 silmaga teine kanadalanna Kaya Turski. Kolmas on 68,99ga ameeriklanna Maggie Voisin.

Täna on Dew Touril naiste pargisõidus kavas reilide osa. Reilidel on igal võistlejal kolm katset ja kirja läheb ainult parim. Reilidel on sarnaselt hüpetele võimalik maksimaalselt teenida 100 punkti. Kahe osa punktid liidetakse seejärel kokku ja pannakse paika paremusjärjestus. «Tunnen end homse (tänase) eel hästi,» vaatas Sildaru võistluse teisele poolele ette.

Eestlanna puhul peetakse tema oskusi reilidel isegi paremaks. Samas on teisel kohal olev Turski olnud läbi karjääri just reilidel väga tugev ja selle tunnistuseks on tal ette näidata kaheksa kuldmedalit X-mängudel pargisõidus.

Reilidel asutakse Dew Touril võistlema Eesti aja järgi kell 21.30.

Seis hüppevooru järel:

1. Kelly Sildaru (Eesti) 86,33 punkti

2. Kaya Turski (Kanada) 69,66

3. Maggie Voisin (USA) 68,99

4. Isabel Atkin (Suurbritannia) 67,33

5. Yuki Tsubota (Kanada) 60,33

6. Devin Logan (USA) 58,99

7. Nikki Blackall (Kanada) 50,99

8. Katie Summerhayes (Suurbritannia) 43,33

9. Kim Lamarre (Kanada) 35,99

10. Keri Hermann (USA) 35,33

Mida rääkis hüpete järel Kelly Sildaru treenerist isa Tõnis Sildaru ja miks toimus viimasel hetkel võistlejate koosseisus kaks muudatust.

Kes on Sildaru konkurendid?

Võistluse eel peetakse Sildaru suurimaks konkurendiks 28-aastast kanadalannat Kaya Turskit. Kaheksakordne X-mängude võitja Turski jäi eelmisel hooajal traumade tõttu eemale nii Dew Tourist kui ka X-mängudest.

Maggie Voisin. / Foto:
Maggie Voisin. / Foto: Foto: Julie Jacobson/AP/Scanpix

Kindlasti tuleb tõsiselt jälgida 17-aastast ameeriklannat Maggie Voisinit, kes võitis 2014. aastal X-mängudel hõbemedali. Vahepealsetel aastatel on ka tema olnud vigastustega hädas. Tänavu jaanuaris oli ta X-mängudel neljas.

Aina terasemalt tuleb jälgida Sildaru eakaaslast, 15-aastast prantslannat Tess Ledeux’i. «Ta on päris tugev. Viimase kolme aasta jooksul olen teda näinud mitmel võistlusel. Võib öelda, et iga aastaga on arengut näha,» rääkis Tõnis Sildaru.

Võistluse eel mainis Kelly Sildaru treenerist isa Tõnis Sildaru, et suurte sammudega on edasi astunud ka 18-aastane šveitslanna Giulia Tanno.

Millal võistlus toimub?

Sel aastal on ilmastikutingimused teinud Dew Touril juba kõvasti korrektuure ning teevad neid ka edasi. Viimati otsustati muuta ka ajakava. Tänavu võisteldakse Dew Touril pargisõidus uue formaadi kohaselt – hüpetes ja reilide osas on eraldi sõidud ja lõpuks liidetakse punktid kokku. Esialgse kava kohaselt pidid nii hüpped kui reilid olema kavas täna.

Nüüd otsustati, et hüpped sooritatakse täna ja reilid läbitakse homme. Hüpetega tehakse algust täna Eesti aja järgi kell 19.45. Reile sõidetakse homme kell 21.30.

Millises formaadis võisteldakse?

Tänavu on Dew Touril pargisõit kavas uues formaadis. Kui tavapäraselt algab sõit reilidega ja seejärel siirdutakse otse hüpetele (tavaliselt on 3 või 4 hüpet järjest), siis nüüd on võistlus kavas kahes osas.

Tänasel hüpete osal oli esialgu plaanis rajade kolmest hüppest koosnev seeria, kuid lume puudusel sai valmis ainult üks hüpe. Kõik osalejad saavad kokku sellelt mäelt teha neli hüpet, millest kirja läheb kaks paremat. Seejuures peavad kirja minevad hüpped olema erinevad.

Homme kavas olevatel reilide võistlusel on kõikidel osalejatel kolm katset, millest kirja läheb parim.

Kuidas sobib Sildaru uus formaat?

Tõnis Sildaru tunnistas, et taolises formaadis võistlusel osalevad nad esmakordselt, kuid midagi hullu ei tohiks olla. «Meil on esimene kord sellises formaadis võistelda. Otseselt see meie jaoks midagi ei muuda,» sõnas ta.

Kaya Turski. / Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix
Kaya Turski. / Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Kelly Sildarule sobiks kõige rohkem võistlus, kus on järjest neli hüpet, kuna nii saab ta kõige paremini näidata oma mitmekülgseid sõiduoskusi. Kuna ta oskab hästi hüppesse minna nii nägu ees kui ka selg ees ja mõlemat pidi on ta võimeline tegema hea soorituse nii paremale kui ka vasakule pöörates.

Kuna Dew Touri võistluspaigas Breckenridge’is on sadanud viimasel ajal lund, siis võib hüppel tekkida eestlannal hooga veidike probleeme. Nii on trennis ka treenerist isa Tõnis Sildaru andnud hüppele minnes sportlasele hoogu juurde.

Kindlasti on eestlanna trumbiks homme kavas olev reilide osa, kus ta on treeningutes näidanud head taset. Kolmapäeval pigistas eestlanna sooritus reilidel välja aplausi ka kaasvõistlejatelt.

Dew Touri naiste pargisõidu osalejad ja nende karjääri parimad tulemused:

Kelly Sildaru (Eesti, 14-aastane) – X-mängude võitja Aspenis 2016. aastal, Dew Touri võitja 2015. aastal.

Kaya Turski (Kanada, 28-aastane) – X-mängude võitja Aspenis 2010., 2011., 2012. ja 2014. aastal , X-mängude võitja Tignes 2010., 2011., 2012. ja 2013. aastal. Maailmameister 2013. aastal.

Keri Herman (USA, 34-aastane) – X-mängude hõbemedalist Aspenis 2010., 2011. ja 2015. aastal. X-mängude hõbemedalist Tignes’is 2010. ja 2011. aastal. Dew Touri võitja 2014. aastal.

Maggie Voisin (USA, 17-aastane) –X-mängude hõbemedalist Aspenis 2014. aastal.

Devin Logan (USA, 23-aastane) – X-mängude hõbemedalist Aspenis 2012. aastal, 2014. aasta Sotši olümpiamängude hõbemedalist.

Giulia Tanno (Šveits, 18-aastane) – MK-etapil kahel korral teine.

Tess Ledeux (Prantsusmaa, 15-aastane) – kahekordne FISi võistluse võitja.

Katie Summerhayes (Suurbritannia, 21-aastane) – MMi hõbemedalist 2015. aastal.

Yuki Tsubota (Kanada, 22-aastane) – Sotši olümpiamängude 6. koht, ühekordne MK-etapi võitja.

Isabel Atkin (Suurbritannia, 18-aastane) – MK-etapil kolmel korral 7. koht.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles