Uus dopinguraport: Venemaa pettus oli arvatust veelgi massiivsem, juhtus ka äpardusi (2)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soldatid kandmas Venemaa lippu septembris toimunud alternatiivsel paraspordivõistlusel.
Soldatid kandmas Venemaa lippu septembris toimunud alternatiivsel paraspordivõistlusel. Foto: Sergei Fadeichev/Sergei Fadeichev/TASS

Täna avalikustati Londonis uurija Richard McLareni poolt koostatud Venemaa süsteemset dopingupettust kirjeldava raporti teine osa. Dopinguproovidega manipuleerimisest sai aastatel 2011-2014 kasu üle 1000 Venemaa sportlase.

Venemaa riiklik dopinguprogramm algas juba 2011. aastal ja kaarte segati isegi üliturvatud 2012. aastal Londoni suveolümpial - viie Londoni medalivõitja positiivsed dopinguproovid suudeti kinni mätsida. Raportis on korduvalt mainitud ka endist spordiministrit ja praegust Venemaa asepeaministrit Vitali Mutkod, kes oli ülisuure tõenäosusega toimuvast teadlik.

Positiivseid dopinguproove vahetati välja 2013. aastal Kaasanis toimunud suveuniversiaadil, 2013. aastal Moskvas peetud kergejõustiku MMil ja nagu juba varem teada, siis ka 2014. Sotši taliolümpial. Kui muidu oli pettus lahendatud päris osavalt, siis esines ka piinlikke möödalaskmisi - näiteks leiti kahe Venemaa naishokimängija dopinguproovist meeste DNA-d. Kuue uriiniproovi soolasisaldus oli ebareaalselt kõrge ja kahel oli see liiga madal - see oli ilmselge märk, et uriin on kas välja vahetatud või sellega muudmoodi manipuleeritud.

Loe raporti avastustest pikemalt siit:

Tagasi üles