Venelased on supi sees, millest on raske välja tulla

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
World Anti-Doping Agency investigator Richard McLaren speaks during a press conference in, London Friday Dec. 9, 2016. A new report into systematic Russian doping details a wide-ranging "institutional conspiracy" that involved more than 1,000 athletes across more than 30 sports, including evidence corroborating large-scale sample swapping at the 2014 Sochi Winter Olympics. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
World Anti-Doping Agency investigator Richard McLaren speaks during a press conference in, London Friday Dec. 9, 2016. A new report into systematic Russian doping details a wide-ranging "institutional conspiracy" that involved more than 1,000 athletes across more than 30 sports, including evidence corroborating large-scale sample swapping at the 2014 Sochi Winter Olympics. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Eile avaldatud Venemaa dopinguraporti teine osa ei pakkunud oodatud paljastusi, aga andis kinnitust, et idanaabri sportlaste põli võib järgnevatel aastatel keeruline olla. Võimalik, et Venemaa ässad peavad 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiat televiisorist vaatama, sest Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) kavatseb nende suhtes võtta senisest jõulisema hoiaku.

Sõltumatu uurija Richard McLaren teatas eile Londonis peetud pressikonverentsil, et aastatel 2011–2014 sai Venemaa riiklikust dopinguprogrammist kasu enam kui 1100 atleeti 30 spordialal, paljud neist küündisid absoluutsesse tippu. Lisaks individuaalaladelke on skandaali segatud ka jalgpallurid ja jäähokimängijad. Konkreetsed nimed peaksid aja jooksul välja tilkuma, kuid eile neid ei avaldatud.

Kui raporti esimeses osas selgus, et 2014. aastal Sotši olümpiamängudel vahetasid Venemaa Julgeolekuteenistuse (FSB) liikmed salaja välja keelatud aineid tarvitanud sportlaste dopinguproove, siis nüüd kinnitas 71-aastane kanadalane, et sama tehti juba 2013. aastal Kaasanis toimunud suveuniversiaadil ja kuu aega hiljem Moskvas kergejõustiku MMil.

«Igale Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) väljatöötatud uuendusele vastasid venelased oma petuskeemide täiendamisega. Kogu pettus oli nii ulatuslik ja läbimõeldud, et see tundub lausa väljamõeldisena,» lausus McLaren mornil ilmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles