Jalgpalli alla 17-aastaste Euroopa meistrivõistluste finaalturniir toimub Eestis

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Jalgpalli Euroopa katuseorganisatsiooni UEFA täitevkomitee kinnitas oma tänasel koosolekul 2020. aasta U17-vanuseklassi noormeeste Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri korraldajaks Eesti Jalgpalli Liidu.

Tegu on kolmanda UEFA suurvõistlusega, mis Eestis toimub: 2012. aastal leidis Tallinnas, Rakveres ja Haapsalus aset U19 noormeeste EM-finaalturniir ja 2018. aastaks on Eestile usaldatud UEFA superkarikafinaal.

Kui U19 EM-finaalturniirile pääseb kaheksa, siis U17 omale 16 koondist, mis tähendab, et tegemist on korralduslikult oluliselt suurema väljakutsega. Jalgpalliliit soovib 2020. aasta suurvõistluseks luua kaks regionaalset keskust - Põhja- ja Lõuna-Eesti -, kaasates korraldusse kohalikud kogukonnad ja klubid. Otseülekanded mängudest jõuavad Eurospordi vahendusel miljonite inimesteni.

«2020. aasta U17 EM-finaalturniiri korraldamine on Eesti jalgpalli arengukontseptsiooni osa ja läbi mille paneme ühelt poolt ennast organisatsioonina proovile ja teiselt poolt anname meie noortele võimaluse võrrelda ennast Euroopa parimatega. Samuti tahame kasutada finaalturniiri korraldamist jalgpallilise infrastruktuuri parandamiseks. Millised linnad saavad õiguse võõrustada finaalturniiri mänge, selgub lähiaastate jooksul. UEFA poolt nõutud vahemaade mõistes oleksid teiste seas sobivad Tallinn, Rakvere, Keila, Rapla, Paide, Haapsalu, Tartu, Otepää, Võru, Elva, Põlva, Viljandi, Jõgeva ja Valga. Konkreetsete mängupaikade valik sõltub nende paikade infrastruktuuri arengust,» selgitas Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.

Kas staadionite korrastamisel on oodata rahalist abi ka UEFA poolt või tuleb mängupaigad korda seada omade vahenditega? «Mängupaigad tuleb korda seada või luua omavahenditest, mis on mistahes turniiride korraldamise elementaarseks eelduseks. Samas on noorte suurturniiri mängupaigaks saamine kohalikele omavalitsustele heaks lisamotiveerijaks, sest  jalgpallilist infrastruktuuri on selle mängu üha kasvava harrastatavuse tõttu vaja pea kõikjal arendada,» selgitas Pohlak.

Korraldajariigina pääseb Eesti finaalturniirile valikmängudeta. 2020. aasta U17 EM-finaalturniiril mängivad 2003. aastal ja hiljem sündinud noormehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles