Galerii: 0:5 kaotusseisust välja tulnud Eesti kaotas MMil lisaajal Taanile

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti saalihokikoondis kaotas Riias peetaval MM-finaalturniiril Taanile 5:6 (0:2, 1:3, 4:0, 0:1). Eesti tuli 0:5 kaotusseisust välja ning viis mängu neli sekundit enne lõppu lisaajale. Taani suutis aga äkksurmani mängitaval lisajal skoori teha juba pooleminutilise mängu järel. See tähendab, et nüüd mängitakse homme seitsmenda koha peale Saksamaaga. Samuti on õhus oht, et Eesti langeb järgmiseks tsükliks kõrgemast tugevusgrupist välja.

Nii juhtuks, kui Eesti kaotaks homse mängu ning lõpetaks finaalturniiri kaheksanda kohaga. Eestist tõuseks edetabelis ette Taani, kes on praegu 12. kohal. Taani edetabelikoht on nii madal, kuna neli aastat tagasi peetud MM-finaalturniirile ei jõutud. 2014. aastal saadi aga seitsmes koht. Tugevusgrupid pannakse paika viimase kahe MMi põhjal.

«Tundus küll, et kõik on mänguks valmis ning tahame lahingut anda. Kümnendal minutil oli juba selge, et jalg ei liigu nii nagu vaja. Me ei saanud taaskord mängu sisse. Ei tea, kas võidukohustus oli peas kinni. Kehva alguse põhjus võis olla ülevalmistumine,» sõnas peatreener Argo Kungla pärast valusat kaotust.

Veebruaris võitis Eesti MM-valikturniiril Taanit 7:2. Kas meestel suudeti suur võit peast enne mängu ära võtta? «Usun küll, et saime need mõtted peast. Aga me ei olnud valmis. Kaitsesse töötamine oli täiesti mitterahuldav. Meile visati väga lihtsaid väravaid. Vaheajale minnes oli tunne väga kehv. Tegime küll muutuseid, aga mäng jäi ikkagi ümmarguseks. Võimalusi oli palju, aga esimest väravat sepitsesime jälle nii kaua,» jätkas Kungla.

«Minu selge sõnum oli teha pressingut. Aga see ei toiminud. Kolm meest tegid ja neljas-viies mees unustasid ära. Vastased mängisid tegelikult targalt. Nende eesmärk oli esimene kolmandik lihtsalt ära kannatada. See oli neile nagu soojendus ning iga värav, mis nad viskasid, oli neile boonuseks,» sõnas Kungla.

Homme mängib Eesti Saksamaaga. Kui tänane mäng algas kell 10, siis homme tuleb saalihokipõrandale astuda juba kell 9. «Peame peas valmis olema. See on tahtejõu küsimus. Turniir on meile lõppkokkuvõttes jäljed jätnud, aga viimased mängud on tahtejõumängud.»

Kui homme peaks Eesti kaotama, tuleb turniiri lugeda totaalselt läbikukkunuks? «Jah, olen nõus sellega,» tõdes Kungla. 

Mängu käik:

Eesti alustas mängu oluliselt aktiivsemalt kui Taani. See oli ka mõistetav, sest taanlased mängisid eile õhtul Soomega, samas kui Eesti koondisel oli puhkepäev. Rohkeid võimalusi Eesti ründajad väravaks aga ei realiseerinud ning hoopis Taani karistas kolmandiku keskel Adam Widercrantzi eksimuse keskväljal väravaks. Teine taanlaste värav avakolmandikul sündis vabalöögist.

Teisel perioodil jätkus taanlaste hingestatud mäng. Iga bloki, vaheltlõike või duelli võidule tõusis vahetusmeeste pink püsti ning saatis sooritust vägeva hüüdega. Peagi mingi juba 3:0 juhtima. Perioodi keskel juhtus see, mis Eestil sel MM-finaalturniiril kaks korda juba juhtunud on. Olles ise arvulises ülekaalus, lasti taanlastel kiirrünnakust värav visata. Peagi viskas Taani veel ühe värava. Perioodi lõpus sai lõpuks käe valgeks ka Andreas Wöiduma, kes ennist kuidagi väravaraame üles ei leidnud.

Eesti sai Wöiduma väravast kolmandaks perioodiks indu juurde ning Taani hakkas selgelt ka väsimusemärke näitama. Oskar Salmi ja Raul Kivi väravad vähendasid kaheksa minutit enne mängu lõppu Eesti kaotusseisu kolmeväravaliseks. Viis minutit enne mängu lõppu teenis oma teise kaheminutilise karistuse Taani ründaja Stefan Hedorf. Seda ülekaalu ei realiseeritud, kuid peagi Taani kaitsja Daniel MacCabe omakorda kaheminutilise. Eesti võttis väravavahi välja ning realiseeris kahemehelise ülekaalu. Värava viskas Widercrantz.

Viimased kaks minutit mängiski Eesti rünnakuid ilma väravavahita. Kõigest neli sekundit enne mängu lõppu tõi kastanid tulest Widercrantz.  Lisaajal suutis Taani aga 30-sekundilise mängu järel kohtumise võita.

Enne mängu:

Eestil on enne mängu Taaniga selja taga üks puhke päev, samas kui Soome – Taani mäng lõppes eile kell 21. Eesti koondise peatreener Argo Kungla tunnistab, et kindlasti mängib see faktor Eesti kasuks, kuid ta ei tähtsustaks seda üle, sest turniir on väldanud juba nädal aega ning peetud on viis mängu, tänane on kuues.

Taani on koguni kahel korral suutnud MMil poolfinaali jõuda. Tõsi küll, seda tehti juba 1998. ja 2000. aasta MMil, mil mõlemal juhul saavutati neljas koht. Viimased kaks tsüklid pole nii edukad olnud – 2012 jäädi finaalturniirilt eemale, 2014 tuldi seitsmendaks.

Viimati kohtusid Eesti ja Taani veebruaris Tallinnas peetud MM-valikturniiril. Eesti sai siis veenva 7:2 võidu ning pööras 2014. aastal taanlastelt saadud kaotusnumbrid vastupidiseks. Kuid Kungla sõnul on tulemus petlik. «Meil oli siis ideaalne päev, taanlastel jällegi ei sujunud miski. Teame, et nad on väga-väga ohtlik võistkond ning meiega täiesti samal tasemel. Nad võitsid Lätit ning see näitab, et neid ei tohi alahinnata. See, kes mängib distsiplineeritumalt, mängib ka viienda koha peale. Võimalused on mõlemal võrdsed,» teatas Kungla.

Kui Eesti täna võidab, mängitakse pühapäeval viienda koha peale Saksamaa – Norra matši võitjaga, kui kaotatakse siis mängitakse sama paari kaotajaga seitsmenda koha peale. Tänane võit tähendaks ühtlasi, et Eesti on täitnud peatreeneri püstitatud eesmärgi ning teinud ajaloo parima MMi. Kuus aastat tagasi saavutati seni kõrgeim seitsmes koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles