Galerii: Eesti kaotas ülitähtsa mängu Saksamaale ning lahkub MMilt kaheksanda kohaga

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti saalihokikoondis kaotas MM-finaalturniiril viimases mängus 4:5 (3:2, 0:2, 1:1) Saksamaale ning lahkub Riiast kaheksanda kohaga. Maailma edetabelis langetakse tulevaks valiktsükliks seniselt kaheksandalt positsioonilt üheksandaks, mis tähendaks järgmisele MM-finaalturniirile kvalifitseerudes nõrgemas alagrupis mängimist.

Kui eile tunnistas peatreener Argo Kungla, et kaheksas koht oleks altminek, siis päris katastroofiks ta MM-finaalturniiri ei nimeta. «Eks igaüks võib seda sõnastada, kuidas ta tahab. Me ei oleks ju saanud enne MMi öelda, et läheme veerandfinaalkoha pärast võitlema. Iseenesest mõistetav on see, et kui sa tahad kuhugi jõuda, peavad eesmärgid kõrged olema,» ütles Kungla.

Enne mängu Saksamaaga tõdes Kungla, et seitsmenda koha võidab meeskond, kes tahab rohkem. «Meil ei leidunud täna otsustajat. Suutsime küll raskest olukorrast välja tulla, kuid I-le jäi täpp peale panemata. Oleks vaja olnud rohkem enda peale võtta ja teha,» jätkas Kungla.

Mängu käik:

See, et me maailma edetabelis üheksandaks langeme ning järgmisele MM-finaalturniirile kvalifitseerudes peaksime alustama mängimist nõrgemast alagrupist, nii suur probleem Kungla sõnul pole. «Saame nüüd alt poolt proovida tulemist. Teekond läheb raskemaks ning ega lihtsamaks midagi tõesti ei muutu,» selgitas Kungla.

Esimest perioodi alustas Eesti tänavust MM-finaalturniiri arvestades harjumatult hästi. Juba pooleminutilise mängu järel mindi Andreas Wöiduma käe läbi matši juhtima. Seni vähe mänguaega teeninud Kristo Lehiste näitas värskeid jalgu ning viis Eesti 2:0 ette. Esialgu sügaval kaitses mänginud sakslased hakkasid kõrgemalt pressima ning peagi tõi see ka tulemust, kui täpne oli Niklas Broker. Perioodi viimaste minutite väravatesajus lõi Eesti poolelt iluvärava Fredy Maalt, Saksamaa eest tegi kolm sekundit enne kolmandiku lõppu skoori Matthias Siede. Avakolmandik lõppes Eesti 3:2 eduseisus.

Siede jätkas teist perioodi sealt, kus avakolmandiku lõpetas. Kolmandiku avaminutil saatis mees palli kaugelt Stokkeby selja taha. Eesti mäng teisel perioodil ei sujunud ning meeste väsimus oli silmnähtav. Kolmandiku lõpus läksid sakslased 4:3 mängu juhtima, kui Ramon Ibold saatis pea poolelt väljakult teele kaugviske, mis õnnetult Oskar Salmi jalgest Eesti väravasse lendas.

Otsustavaks kolmandikuks tõi Eesti koondise peatreener Argo Kungla mängu eelmised kaks kolmandikku väljaku kõrval dressid seljas istunud Rein ja Raul Kivi. Kolmandiku keskel oli Eestil korraga kuus mängijat platsil ning Eesti kahjuks vilistati valevahetus, mis tähendas kaheminutilist arvulist ülekaalu sakslastele. Benjamin Borth kasutas võimaluse ära ning viis kaheksa minutit enne kohtumise lõppu Saksamaa 5:3 ette. Kogu mängu suhteliselt nähtamatu olnud Patrik Markus vastas 20 sekundit hiljem tabamusega ning Eesti oli taas vaid väravalises kaotusseisus.

Puurivalvuri Siim Stokkeby ja väravaraamide koostöös suudeti järgnenud Saksamaa rünnakud pareerida. Järgnes Eesti rünnakutelaviin Saksamaa värava all, kuid Saksmaa väravavaht Mike Dietz näitas klassi ning rohkem väravaid ei löödud.

Enne mängu:

Kui Eesti täna kaotab, langetakse maailma edetabelis kaheksa parema seast välja. See tähendaks, et kui Eesti peaks kahe aasta pärast toimuvale MM-finaalturniirile kvalifitseeruma, alustatakse turniiri nõrgemast alagrupist, mis tähendab ühtlasi nõrgemaid mänge.

Sel MM-finaalturniiril on Eesti võitnud vaid ühe mängu, kui kaheksandikfinaalis alistati 16:4 Kanada. Alagrupiturniiril saadi kirja 4:8 kaotus Šveitsilt ning 3:10 kaotus Soomelt, tänase vastase Saksamaaga mängiti 6:6 viiki. Veerandfinaalis jäädi 2:8 alla Tšehhile, eile kaotati 5.-8. koha mängus lisaajal 5:6 Taanile.

Eesti koondise peatreener Argo Kungla sõnul tuleb täna kindlasti võita, sest vastsel korral on turniir Eesti jaoks läbikukkumine. «Peame peas valmis olema. See on tahtejõu küsimus. Turniir on meile lõppkokkuvõttes jäljed jätnud, aga viimased mängud on tahtejõumängud,» sõnas Kungla.

Ka Saksamaa koondis tuleb mängule ülivalusa kaotuse pealt. Eile jäädi sarnaselt Eestile lisaajal 5:6 alla Norrale. Kui Eesti mängis alagrupiturniiril Saksamaaga, olid mängijad 6:6 viigis pettunud, hoolimata sellest, et viik võideldi kätte viimasel minutil. Saksamaa koondis näitas tolles mängus head kaitset, samas kui Eesti ei olnud üldse valmis kaitsetööd tegema. Tänaseks mänguks lubati kindlasti paremini valmis olla.

«Nii valusa kaotuse pealt on muidugi Saksamaale raske vastu minna, aga peame oma mängu mängima,» ütles Eesti väravavaht Siim Stokkeby. Kaitsemängija Kaspar Kallion andis aga julge lubaduse: «Me oleme ühtne meeskond. Võtame end kokku ja võidame!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles