Julge otsus: Läti boikoteerib Venemaal toimuvat suurvõistlust

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti neljabobi 2015. aastal.
Läti neljabobi 2015. aastal. Foto: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Lätist sai esimene riik, kes boikoteerib veebruaris Sotšis peetavaid bobisõidu ja skeletoni maailmameistrivõistlusi. Lätlased põhjendasid otsust Venemaa riikliku dopinguprogrammi olemasoluga, millest said aastatel 2011-2015 kasu enam kui 1000 erinevatel aladel võistlevat Venemaa sportlast, kirjutas BBC.

Venemaa Musta mere äärses kuurortis Sotšis peeti ka 2014. aasta taliolümpiamängud, kus venelased võitsid 33 medalit. Sel aastal tuli sõltumatu uurija Richard McLareni raportist välja, et Sotši mängude ajal vahetasid Venemaa julgeolekuteenistuse FSB töötajad välja kümneid positiivseid dopinguproove ja asetasid anumatesse puhta uriini.

«2014. aastal varastati meilt olümpiavaim. Meile aitab! Võistleksime ükskõik kus, aga mitte Venemaal peetaval MMil,» seisis Läti bobisõidumeeskonna teadaandes. Lisaks avaldasid bobisõitjad pahameelt, et rahvusvaheline alaliit on dopingupaljastustele reageerinud liiga loiult.

BBC andmetel on tõenäoline, et boikotiga ühinevad ka USA ja Suurbritannia. Esmalt oodatakse aga ära rahvusvahelise bobisõidu ja skeletoni alaliidu avaldus. Lõpptulemusena ootavad nii lätlased, britid kui ameeriklased, et MM viidaks mõnda teise riiki.

Läti neljabobi on valitsev maailmameister, Sotšis teeniti hõbemedal. Martins Dukurs võitis meeste skeletonis samuti hõbeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles