Uurimus paljastab: Sotši olümpial kasutasid dopingut ka Vene suusaässad

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Legkov Sotši olümpiamängudel meeste 50 km suusatamises võidetud kuldmedaliga.
Aleksandr Legkov Sotši olümpiamängudel meeste 50 km suusatamises võidetud kuldmedaliga. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Eelmisel nädalal avaldas sõltumatu uurija Richard McLaren Londonis peetud pressikonverentsil, et aastatel 2011-2014 sai Venemaa riiklikust dopinguprogrammist kasu enam kui 1100 atleeti 30 spordialal, paljud neist küündisid absoluutsesse tippu. Avaldatud raportis olid dopingupatused sportlased välja toodud koodidena, mitte nimedena. Nüüd on Venemaa meedia toonud koodide taha ka nimed.

Sports.ru kirjutab, et sportlastele anti dopingukokteili koos alkoholiga. Mehed võtsid metenolooni, trenbolooni või oksandrlooni koos Chivase viskiga ning naised koos Martini Vermouthiga.

Vastavalt venelaste uurimusele selgus, et dopingukokteili said näiteks murdmaasuusatamise 50 km sõidus kuldmedali võitnud Aleksandr Legkov (McLareni raportis kood A0983) kui ka hõbedale tulnud Maksim Võlegžanin (A0858). Medalile tulnud murdmaasuusatajatest kasutasid venelaste andmetel dopingukokteili veel Aleksandr Bessmertnõhh (A0081), Nikita Krjukov (A0431) ja Dmitri Japarov (A0086).

Medali võitnud laskesuusatajatest kasutasid venelaste teatel dopingut Olga Zaitseva, Olga Viluhhina ja Jana Romanova.

Uisutamise medalivõitjatest toodi välja Olga Fatkulina. Medalivõitjatest olid venelaste teatel dopingupatused veel kelgutajad Albert Demtšenko ja Tatjana Ivanova, skeletonisõitjatest Jelena Nikitina ja Aleksandr Tretjakov ja bobisõitjatest Aleksandr Zubkov, Aleksei Voivod, Aleksei Negodailo ja Dmitri Trunenkov.

Mitmetele koodidele ei ole venelased veel vasteid leidnud. Lisaks on patuste seas mitmeid sportlasi, kes poodiumile ei küündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles