Läti boikott Venemaale: kas eeskuju näitamine või omade karistamine? (1)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti skeletonisõitja Martins Dukurs Sotšis peetaval MMil ei võistle.
Läti skeletonisõitja Martins Dukurs Sotšis peetaval MMil ei võistle. Foto: DARRYL DYCK/AP

Läti üliedukad skeletoni- ja bobisõitjad astusid pühapäeva õhtul julge sammu, kui teatasid veebruaris Sotšis peetavate maailmameistrivõistluste boikoteerimisest. Üleskutseid Venemaal toimuvale suurüritusele mitte sõita on viimastel aastatel kõlanud igast maailma otsast, aga tavaliselt on need jäänud pelgalt sõnakõlksudeks. Lätlased otsustasid, et udujutu ajamisel lõpp ja aeg on tegutsema hakata.

Venemaa Musta mere äärses kuurortis Sotšis peeti ka 2014. aasta taliolümpiamängud, kus venelased võitsid 33 medalit. Sel aastal tuli sõltumatu uurija Richard McLareni raportist välja, et Sotši mängude ajal vahetasid Venemaa julgeolekuteenistuse FSB töötajad välja kümneid positiivseid dopinguproove ja asetasid anumatesse puhta uriini. Läti tippude jaoks oli viimane piisk reedel avalikustatud raporti teine osa, kus varasemad väited leidsid põhjalikku kinnitust.

«2014. aastal varastati meilt olümpiavaim. Meile aitab! Võistleksime ükskõik kus, aga mitte Venemaal peetaval MMil,» seisis Läti alaliidu teadaandes. Lisaks avaldasid bobisõitjad pahameelt, et rahvusvaheline bobisõidu ja skeletoniliit on dopingupaljastustele reageerinud liiga loiult.

Läti neljabobi on valitsev maailmameister, Sotšis teeniti hõbemedal. Martins Dukurs võitis meeste skeletonis samuti hõbeda. Lätlased loodavad medaliarvet tagantjärgi kasvatada, sest nendel aladel said kulla just Venemaa sportlased.

Eile avaldati portaalis Sports.ru nimekiri Venemaa olümplastest, kellele joodeti enne Sotšit kurikuulsat «Düšessi» dopingukokteili. McLareni raportis olid dopingupatused sportlased välja toodud koodidena, mitte nimedena. Nüüd tõi portaal koodide taha ka nimed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles