Verstappen püstitas vormel-1 sarjas vägeva rekordi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Verstappen (vasakul) on Nico Rosbergi Brasiilia etapil selja taha jätnud.
Max Verstappen (vasakul) on Nico Rosbergi Brasiilia etapil selja taha jätnud. Foto: XPB/XPB Images/Press Association Images

Vormel-1 sarja noor komeet Max Verstappen püstitas lõppenud hooajal võimsa rekordi, mis teeb silmad ette kõikidele viimase 33 aasta maailmameistritele ja teistele sõitjatele.

Nimelt vahendab Autosport Pirelli poolt kogutud statistikat, mille järgi tegi Verstappen tänavu kõige rohkem möödasõite. Rajal koguni 78 korda konkurentidest möödunud hollandlase tulemus on parim näitaja alates 1983. aastast, mil hakati vastavat statistikat pidama. Tõsi, kaasa aitas ka see, et esmakordselt peeti sarjas koguni 21 etappi.

Selles, et Verstappen ei löö konkurentidest möödumisel risti ette, pole aga kahtlust, sest hollandlane oli sama nimekirja tipus ka mullu, kui ta sõitis veel Toro Rosso tiimis. Siis möödus ta keskpärasest autost hoolimata hooaja jooksul konkurentidest 19 etapi jooksul 49 korda.

Pirelli arvestab seejuures möödasõitudena selliseid möödumisi, mis leiavad aset lendstardist alanud ringi jooksul. See tähendab, et avaringil tehtud möödumised arvesse ei lähe. Ühtlasi peab konkurendist möödunud sõitja temast ka vastava ringi lõppedes ettepoole jääma. Samuti ei arvestata möödumiseks seda, kui eespool sõitja tehnilise vea tõttu katkestab, arvesse ei lähe ka konkurendist ringiga möödumine või ringi «tagasi võtmine».

Ühel etapil tegi kõige rohem möödasõite MM-sarjas teise kohaga lõpetanud Lewis Hamilton, kes alustas Hiinas võistlust sõitjaterivi lõpus ning möödus seetõttu konkurentidest 18 korral. Kõige vähem sõideti aga mööda Sebastian Vettelist, sest Ferraril kihutav sakslane lubas terve hooaja jooksul sõidu käigus konkurendil endast mööduda vaid korra. Sellega sai hakkama ei keegi muu kui Verstappen, kes näppas Vettelilt Brasiilia etapil viienda koha. Kokku tehti hooaja jooksul Pirelli andmetel rekordilised 866 möödasõitu ehk keskmiselt 41,2 möödasõitu etapi kohta.

Verstappen sai tänavu ka kolmandat aastat FIA-lt «aasta võidusõiduhetke» auhinna tänu Brasiilia etapil toimunud möödasõidule Nico Rosbergist. Esmakordselt pälvis hollandlane selle tunnustuse juba 2014. aastal vormel-3 sarjas kihutades, kui auhinna vääriliseks hinnati tema möödumine Antonio Giovanazzist Imola etapil. Mullu tunnustati Verstappenit nimetatud auhinnaga tänu möödumisele Sauberi sõitjast Felipe Nasrist, mis leidis aset Belgias Spa ringrajal ülikiires Blanchimonti kurvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles