Suusaäss Sundby võib astma tõttu karjääri pooleli jätta

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: NESVOLD, JON OLAV/AFP/Scanpix

Eelmisel hooajal murdmaasuusatamise MK-sarja üldvõitjaks tulnud norralane Martin Johnsrud Sundby ütles Norra telekanalile TV2 antud intervjuus, et lapsest saati põetud astma on tema tervist kõvasti laastanud. Suusaässa sõnul ripub tema karjäär pidevalt juuksekarva otsas.

«Minul on astma olnud alates üheksa-aastaseks saamisest. Pean tunnistama, et see on iga aastaga aina hullemaks läinud. Seega pole mul aimu, kas saan suusatamist jätkata kaks aastat, neli aastat või pean juba selle hooaja järel karjääri lõpetama,» rääkis 32-aastane Sundby.

Sundbyle määrati sel suvel kahe-kuuline võistluskeeld ja temalt võeti ära hooajal 2014/2015 saadud MK-sarja üldvõit kui Tour de Ski eskoht, sest ta oli astmaravimeid kasutanud üle lubatud piiri.

Norralase sõnul on temal ja paljudel teistel astmaatikutest suusatajatel astmaravimeid normaalseks funktsioneerimiseks hädasti vaja ja seepärast ei meeldinud talle kaasmaalasest legendi Björn Dählie mõte astmaravimite tarvitamise korda karmistada.

«Selline mõte tuli minu jaoks ootamatult. Ilmselt mõtleb ta seda, et kõigile sportlastele tuleks teha väga põhjalikud uuringud, aga neid läbime me praegugi. Meil on tõepoolest astmaravimeid vaja ja oleks kahetsusväärne, kui meile neid ei võimaldataks,» lausus Sundby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles