Kuidas hindas EOK Eesti koondise esitust Rio olümpial?

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa
Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa Foto: Tairo Lutter

Kolmapäeval kokku tulnud Eesti Olümpiakomitee (EOK) esindajate kogu andis Eesti koondise esinemisele Rio de Janeiro olümpiamängudel hindeks «hea». Samuti kinnitati kriteeriumid Pyeongchangi taliolümpiamängudele kvalifitseerumiseks ning EOK eelarve 2017. aastaks.

Eesti Olümpiakomitee presidendi Urmas Sõõrumaa sõnul näitas Rio olümpia, et Eesti sport on heas seisus. «Sportlane, kes olümpiale pääseb, on juba maailmatasemel tegija. Meie väikeriigist tuli neli tugevat meest medalile ja see, millise jõuga nad selle medali võtsid, lisab saavutusele sära ja kaalu juurde. Lisaks veel kümme kohta esikümnes ning teised kümme sportlast teises kümnes. On igati põhjust rahul olla,» ütles Sõõrumaa.

Esindajate kogu kinnitas täitevkomitee otsuse hinnata olümpiakoondise osalemist Rio de Janeiro suvemängudel hindega «hea».

Eesti Olümpiakomitee tipp- ja kvaliteetspordi komisjoni esimehe Tõnu Tõniste sõnul on komisjon põhjaliku analüüsi tulemusel otsustanud Tokyo 2020 olümpia ettevalmistussüsteemi viia sisse mitmeid sisulisi muutusi. «Juba sel sügisel tegime kaks olulist uuendust – kaotasime sportlaste ettevalmistustoetuste koefitsiendid, andes sportlasele suurema rahalise stabiilsuse, ning hakkasime peatreenerite asemel rahastama sportlaste individuaalseid treenereid. Kui enne Riot sai toetust 14 peatreenerit, kellest osad ise sportlaste treenimisega ei tegelenud, siis nüüd rahastame 35 treenerit. Järgmisena vaatame, kuidas täiendada sportlastele pakutavate tugiteenuste süsteemi, sealhulgas meditsiini-, taastumisele suunatud ja psühholoogilise toe teenuseid. Eraldi valukoht on see, et saavutusspordile orienteeritud noortel vanuses 16-22 ja nende treeneritel ei ole olulist süsteemset tuge taga, aga meil on komisjonis selle probleemi leevendamiseks esimesed mõtted olemas,» ütles Tõniste.

Esindajate kogu kinnitas täna kvalifitseerumiskriteeriumid Pyeongchangi taliolümpiamängudele. Eesti Olümpiakomitee spordidirektori Martti Raju sõnul on Pyeongchangi kvalifitseerumise põhimõtted sarnased Šotsi olümpia omadele. «Peaaegu kõigil aladel kehtivad kaheastmelised kriteeriumid. On individuaalsed kriteeriumid, mille peab täitma sportlane, ja on riigikriteeriumid ehk riik peab saama koha või kvoodi, mille saab täita nende sportlastega, kes on individuaalse kriteeriumi täitnud,» kirjeldas Raju.

Pyeongchangi olümpiakoondis tuleb nimeliselt üles anda veidi enam kui aasta pärast – 28. jaanuariks 2018. Raju hinnangul võiks Eesti koondis kujuneda 30-liikmeliseks.

Esindajate kogu andis heakskiidu ka Eesti Olümpiakomitee 2017. aasta eelarvele, mille on omalt poolt kinnitanud täitevkomitee. Eelarve maht järgmiseks aastaks on üle 5,7 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles