Kas Bjørgen võtab kuus kulda? Ja Northug kuus medalit?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralaste suurlootus Petter Northug võis eilse suusavahetusega sõidu järel käed võitjana taeva poole sirutada – esimene kuld Holmenkollenist oli käes. Esiplaanil on parima eestlasena finišisse jõudnud Karel Tammjärv (49), taamal finišeerib Eeri Vahtra.
Norralaste suurlootus Petter Northug võis eilse suusavahetusega sõidu järel käed võitjana taeva poole sirutada – esimene kuld Holmenkollenist oli käes. Esiplaanil on parima eestlasena finišisse jõudnud Karel Tammjärv (49), taamal finišeerib Eeri Vahtra. Foto: Priit Simson

Holmenkolleni MMil on äsja lõppenud meeste suusavahetusega sõit. Petter Northug on pikali maas, talle pannakse peale pruun tekk. Staadion rõkkab nii, et isegi pime saaks aru, kes võitis.


Kuningas Northug tõuseb viimaks püsti, suudleb lumist maapinda ja lehvitab rahvale. Nagu tõelisele staarile kohane.

Seejärel kohtub suusakuningas teise kuningaga – Harald V-ga, kes oli kogu kuningliku perekonnaga eilset sõitu jälgima tulnud. «Nad olid natuke mures, et ma alguses esimestest nii kaugele jäin. Püüdsin neile selgitada, et see oligi minu plaan. Olla alguses taga ja lõpus ees,» muigas 25-aastane Northug.

Isa süda

Vaid tema ise teab, milline kergendus oli finišijoon võitjana ületada. Vaid tema ise teab, millise pinge oli rahvas tema õlgadele asetanud.

Lihtne on murduda, kui kogu rahvas ootab sinu võitu. Northug ei murdunud ja võitis suusavahetusega sõidus Holmenkollenis esimese kulla. «See oli minu suurim unistus. Ilmselt on kodune kuldmedal Norra suusatajale suurimaks kordaminekuks,» õhkas kuldsesse jopesse riietunud Northug. «Kui võrrelda siinset võitu Vancouveri olümpiakullaga, pean neid praktiliselt võrdseks.»

Küsimusele, miks ta staadionile jõudes pea alati liidrikohale läks, vastas Northug särasilmi: «Ma mõtlesin oma isa südamele. Ta muutub alati väga närviliseks, kui ma esirinnas pole.»

Seda, mitu medalit Northug Holmenkollenis võidab, ei tea veel keegi. Ent norralased unistavad, et mees võtaks kõikidelt distantsidelt medali. Ees on veel 15 km klassikasõit, tiimisprint, teatesõit ning 50 km vabatehnikamaraton.

Eilseks oli Northugil taskus kuld suusavahetusega sõidust ning hõbe sprindist. «Ise tahaksin kõikidel distantsidel kaasa teha. Loodan, et ka treenerid ei hakka piiranguid tegema. Pean õhtul võimalikult värske välja nägema – siis pääsen kõikjale starti,» muigas Northug.

Kui meeste võistlustel on natukenegi põnevust, siis naiste omadel on ainsaks küsimuseks, kui paljuga Marit Bjørgen järgmisi naisi edestab. Võitjas suurt kahtlust pole. Seetõttu ootavad norralased oma suusakuningannalt lausa kuut kulda! Kaks neist, suusavahetusega sõidu ja sprindi kuld on Bjørgenil juba käes. Omanikku ootavad ka teatesprindi, 10 km klassika, teatesõidu ning 30 km vabatehnikasõidu kuldmedal.

Tundub, et norralased on vähemalt mõtteis need kullad juba Bjørgeni kaela riputanud. Aga pole ka mingi ime – Vancouveri olümpial kolm kulda võitnud norralanna on alates 2009. aasta novembrist võidutsenud 27 jõuproovil. Karjääri jooksul on ta Norra naissoost murdmaasuusatajatest võitnud enim MK-etappe – 43.

Kas MMilt tuleb kuus kuldmedalit, on aga iseküsimus. Alles täna otsustab Bjørgen, kas teeb üldse teatesprindis kaasa. Võimalust lahkuda Holmenkollenist kuue kuldmedaliga kommenteeris ta järgmiselt: «Praegu läheb väga hästi. Kindlasti on see suur väljakutse. Aga ma võtan kõike natuke vabamalt – et endal oleks lõbus.»

Dopingusüüdistused

See, kelle järgi joonduda, on Bjørgenil olemas – Jelena Välbe võitis 1997. aasta Trondheimi MMilt viis kuldmedalit. «Olen kindel, et Marit võidab kõik need kullad ja teeb seda ülikindlalt. Ta on tehtud millestki muust kui kõik ülejäänud suusatajad,» hindas Bjørgeni võimalusi kaasmaalane Marthe Kristoffersen.

Nii mõnegi jaoks ongi Bjørgeni võidud tulnud tänu millelegi muule kui pelgalt andekus ja töökus. Küsimusi tekitab eelkõige just see, et norralanna kasutab astmaravimit Symbicort, mis kuulub sportlastele keelatud preparaatide nimekirja.

Seetõttu on konkurendid juba aastaid Bjørgeni peale hammast teritanud. Nii poolatar Justyna Kowalzcyk, sloveenitar Petra Majdic kui ka teised.

Norra koondise arsti Hans Petter Stokke hinnangul on tegemist kadedusega: «Me ei riku ühtki reeglit. Kas diabeetikud ei tohiks kasutada insuliini? Ja need, kes halvasti näevad, prille? Astmaravimid ei luba ühelgi sportlasel saavutada taset, milleni ta jõuaks tervena.»

Kadedus või mitte, üks on juba praegu kindel – norralastel on Bjørgeni ja Northugi näol olemas uus kuningas ja kuninganna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles