Ulmeline eesmärk: kokku pandi tiim maratoni müütilise tulemuse ületamiseks (1)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliud Kipchoge.
Eliud Kipchoge. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Sporditarvetefirma Nike on avaldanud projekti «Breaking2» ning selle tarbeks kokku pandud tiimi, mille eesmärgiks on viia meeste maratonijooksu maailmarekord alla 2 tunni. Praegu on tippmargiks 2:02.57 ja antud aeg kuulub keenialasele Dennis Kimettole 2014. aasta Berliini maratonilt. Rekordiline jooks plaanitakse läbi viia 2017. aasta kevadel.

Asjaosalised usuvad, et maratonijooksu rekordi viimine alla 2 tunni oleks suurim läbimurre kergejõustikus pärast Roger Bannisteri saavutust 1954. aastal, kui temast sai esimene mees, kes läbinud 1 miili alla 4 minuti, kirjutab Eurosport.

Nike’i kokku pandud tiimi kuuluvad biomehaanikud, treenerid, insenerid, materjaliteadlased, toimumisspetsialistid, spordipsühholoogid, füsioloogid ning ka kolm sportlast, kes siis hakkavad plaanitut ellu viima.

Sportlastena on tiimi valitud Eliud Kipchoge (Keenia), Lelisa Desisa (Etioopia) ning Zersenay Tadese (Eritrea).

Kipchoge on Rio olümpiavõitja ning tema isiklikuks rekordiks on 2:03.05. Teda peetakse ka kõige tõenäolisemaks meheks, kes võiks rekordi alla 2 tunni viia.

Desisa tippmargiks on 2:04.45 ning tema on kahekordne Bostoni maratoni võitja.

Tadese nimele kuulub poolmaratoni maailma tippmark, maratoni on ta läbinud 2:10.41ga.

Asjaosalised ise usuvad, et rekordi viimine uue tunni sisse on võimalik, kuna selleks on vaja kehtivat maailmarekordit parandada 3 protsenti.

Kui paljud peavad antud projekti juba ette ebaõnnestunuks, siis asjaosalised tegutsevad legendaarse kergejõustikutreeneri ja Nike’i kaasasutaja Bill Bowermani sõnade järgi: «Jooksmise tõeline eesmärk ei ole võitmine. Tõeliseks eesmärgiks on testida inimese südame vastupidavuse piire.»    

Antud maratoni toimumise kuupäev ja võistluspaik tehakse teatavaks järgmise aasta alguses.

Lelisa Desisa.
Lelisa Desisa. Foto: Jim Rogash/AFP/Scanpix
Zersenay Tadese.
Zersenay Tadese. Foto: Monirul Bhuiyan/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles