MMil näidati, milline jalgpall olla ei tohiks

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Kassai vaatab väljaku ääres videokordust
Viktor Kassai vaatab väljaku ääres videokordust Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Jaapanis toimuvatel jalgpalliklubide maailmameistrivõistlustel toodi viimaks publiku ette paljuräägitud videokorduste süsteem. Poolfinaalis Kashima Antlersi kasuks määratud penalti ajas endast välja nii mängijaid, fänne kui ka kohtunikke. Harjumatu vaatepilt ja tohutu ajakulu tõid ilmsiks hulga uue süsteemi vigu. Eesti jalgpalliliidu peakohtunik Uno Tutk loodab, et edaspidi suudetakse videokorduste reegleid nii palju arendada, et need ei lõhuks mängu dünaamikat.  

Läheme korraks ajas tagasi. Mängitud on 27 minutit ja 50 sekundit, Atletico Nacionali kaitsja Orlando Berrio teeb oma karistusalas Daigo Nishile vea, kuid äärekohtunik Danny Makkelie ega peakohtunik Viktor Kassai seda ei näe. Nishi püüab žestidega kohtunikele näidata, et tema kahjuks rikuti määrust, kuid mäng läheb edasi. 53 sekundit hiljem läheb palli auti ning mängijate ja pealtvaatajate üllatuseks keelab Kassai palli mängu visata. Ta näitab näpuga kõrvaklappidele, nagu saaks ta sealtkaudu mingisugust infot. Ta suhtleb väljaku kõrval asuva videokohtunikuga.

Lõpuks jookseb Kassai platsi äärde ja hakkab vaatama läbipaistvasse plastkuubikusse asetatud ekraanil jooksvat videokordust. Ilmselt ei tea paljud mängijad, millist intsidenti Ungari kohtunik lähemalt uurib. Kui viga oli tehtud, püüdis kohtuniku tähelepanu vaid Nishi, ülejäänud mehed jälgisid palli ja ilmselt olukorda ei näinud.

Videot vaatab Kassai kaks minutit pärast vea toimumist. Kui mänguaega on kulunud juba 30 minutit ja seitse sekundit, kõlab Kassai vile ning ta näitab näpuga penaltipunkti. Mängijate seas puhkeb protest, mis võtab aega enam kui kaks minutit. Karistuslöögini jõutakse neli minutit ja 20 sekundit pärast seda, kui Berrio Nishile vea tegi. Lõpuks realiseerib Shoma Doi penalti. Kashima võidab 3:0 ja kohtub 18. detsembril toimuvas finaalis Madridi Realiga.

Tekib küsimus: kas selline ongi jalgpalli tulevik?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles