FIFA trahvis sõjaohvreid mälestanud jalgpalliliite

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa kaitsja Kyle Walker (paremal) ja Šotimaa ründaja Leigh Griffiths (vasakul) käepaeltega, mis tõid mõlema riigi alaliidule rahatrahvi.
Inglismaa kaitsja Kyle Walker (paremal) ja Šotimaa ründaja Leigh Griffiths (vasakul) käepaeltega, mis tõid mõlema riigi alaliidule rahatrahvi. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) määras neljale jalgpalliliidule rahatrahvi, kuna nende alaliitude mängijad mälestasid novembris sõjaohvreid, vahendab BBC.

Nii Inglismaa kui ka Šotimaa koondise mängijad kandsid 11. novembril Wembleyl peetud MM-valikmängus mooniõiega käepaela. Saareriigis sümboliseerib moon kõigi sõdades hukkunute mälestust. Walesi ja Põhja-Iirimaa mängudes mälestati sõjaohvreid kas tribüünidel või väljakul enne kohtumise algust – peeti minutiline leinaseisak, mängiti pala «Viimane kutse» ning jagati publikule mooniõitega särke.

FIFA trahvis Inglismaa alaliitu 45 000, Šotimaad ja Walesi 20 000 ning Põhja-Iirimaad 15 000 Šveitsi frangiga. Iirimaa alaliit sai aga 5000 franki trahvi selle eest, et nende mängijad kandsid aasta alguses Lihavõtteülestõusu aastapäevale pühendatud särke. Põhjenduseks toodi see, et reeglid keelavad mis tahes vormis poliitiliste ja religioossete sümbolite avalikustamise. «Mõistame ja austame brittide tava, kuid reeglid kehtivad kõigile. Staadionil ja väljakul pole kohta millelegi muule peale spordi,» selgitas FIFA distsiplinaarkomitee esimees Claudio Sulser.

«On kahetsusväärne, et FIFA tõlgendab mooniõit poliitilise sümbolina,» sõnas Šotimaa alaliidu tegevjuht Stewart Regan. Iirimaa alaliit teatas, et on otsuses pettunud ja konsulteerib juristidega, et näha, kas otsuse edasikaebamisel on mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles