Põhjatu rahaauk tekitab jalgpallimaailmas ärevust

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Tevez jättis Boca Juniorsi fännidega hüvasti ning hakkab teenima nüüd Hiina kõrgliigas maailma suurimat jalgpallurile makstavat palka.
Carlos Tevez jättis Boca Juniorsi fännidega hüvasti ning hakkab teenima nüüd Hiina kõrgliigas maailma suurimat jalgpallurile makstavat palka. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX

Jalgpallimaailmas on juba aastakümneid olnud norm, et oma karjääri lõppu jõudnud tippmängijad lähevad veel mõnda eksootilisemasse liigasse suurt raha teenima. Läbi aegade on «vanuritele» enamasti suutnud ihaldusväärseid lepinguid pakkuda USA ja Araabia poolsaare riikide klubid. Ainsa võimsamalt trügib selles vallas esile Hiina – kuigi sealne liiga just taseme poolest ei hiilga, leiavad suurte summade eest tee Aasia suurriiki ka parimas mängueas mehed.

Maailma suurima rahvaarvuga riik on teinud viimastel aastatel hulgaliselt samme, et tõusta jalgpallimaailmas oluliseks jõuks. Rahvuskoondiste tasemel ei ole neil seni ette näidata midagi peale 2002. aasta MMil osalemise (seal kaotati kõik kolm alagrupimängu) ning kahele teisele kohale Aasia meistrivõistlustel.

Hiina president Xi Jinping on aga suur jalgpallifänn ning seega eesmärgi täitmisel vahendeid ei valita. Loomulikult on selle tarbeks löödud rahakotirauad valla. Hiina ärimehed on soetanud endale osaluse näiteks tuntud Euroopa tiimides Madridi Atleticos, Manchester Citys, Milano Interis, Lyonis, Aston Villas ja West Bromwich Albionis.

Paljud Hiina investorid on soetanud endale tippklubides osaluse, et õppida antud äri lähemalt tundma ning viia seejärel teadmised kodumaale tagasi. Praegu levib jalgpallimaailmas kulutulena arvamus, et hiinlased maksavad kõige eest ilmselgelt üle turuhinna. Eksperdid ei lase end aga petta ja on kindlad, et hiinlastest saavadki jalgpallimaailmas tõsised tegijad.

«Kui hiinlased kulutavad mõne inimese arvates üle mõistuse palju, siis see tuleneb sellest, et neil on tegelikult hoopis teistsugused eesmärgid. Seega ärge laske end lollitada,» selgitas olukorda Yahoo vahendusel endine Manchester Unitedi ja Londoni Chelsea tegevjuht Peter Kenyon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles