Ebareaalsed 61 kolmepunktiviset ühes mängus - kas Eesti treenerid laseks sel juhtuda?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Houston Rocketsi liider James Harden (vasakul) teeb kõike: tabab kaugelt, murrab läbi ja loob kaaslastele häid viskepositsioone.
Houston Rocketsi liider James Harden (vasakul) teeb kõike: tabab kaugelt, murrab läbi ja loob kaaslastele häid viskepositsioone. Foto: Alonzo Adams/AP/Scanpix

Houston Rockets korraldab korvpalliliigas NBA uskumatut eksperimenti, kus kolmepunktiviskeid sooritatakse nii palju, kui süda lustib. Eelmise nädala võidumängus New Orleans Pelicansi vastu lasti lendu koguni 61 kaugviset, millest tabati NBA põhihooaja rekordit märkivad 24. Kaheseid üritati 33 ehk ligi kaks korda vähem – loogiliselt võttes peaks need arvud olema vastupidised.

Kolmeste viskamisele mõeldes tuleb tavaliselt esimesena meelde 2015. aasta NBA meister Golden State Warriors, mille mängijad Stephen Curry ja Klay Thompson on viimaste aastatega jõudnud kõikvõimalike tähisteni. Rocketsi arvud on aga hoopis midagi muud – lisaks 61 kolmesele kostitati vastaseid järgmises mängus 51 kaugviskega ja novembri lõpus saadi kirja 50 kaugviset. Ükski teine klubi ei ole veel poolesajani jõudnud. Keskmiselt on Rockets sel hooajal kaare tagant viskeid teinud 38,9, Warriors on selles arvestuses 31,5 kolmesega neljandal kohal.

Traditsioonilise korvpalli austajaid on kolmepunktivisete jätkuv kasv tõus loomulikult marru ajanud. NBA legend Charles Barkley on juba aastaid kuulutanud, et kaugviskeid armastavad tiimid tiitleid ei võida ja korvialune mäng on ülim, aga Warriors ja valitsev meister Cleveland Cavaliers on selle teooria ilmselt igaveseks ümber lükanud.

Ka San Antonio Spursi viie meistrisõrmuseni viinud Gregg Popovich tunnistas, et tema kaotaks kolmepunktijoone parema meelega üldse ära. Aga kui joon juba olemas on, siis tuleb seda kasutada – muidu lihtsalt ei võida.

Popovich on hea näide treenerist, kes kohandab mänguplaani vastavalt mängijatele. 2000. aastate keskel käis kõik läbi korvialuse jõu Tim Duncani, aga kui Duncan vanemaks jäi, muutus Spursi stiil palju lahtisemaks. San Antonio kaks praegust põhitegijat Kawhi Leonard ja LaMarcus Aldridge eelistavad punkte tuua aga keskpositsoonilt ning nüüd on Spurs kolmeste üritamises taas viimaste seas.

Postimees uuris kolmelt Eesti korvpallitreenerilt, kuidas nad suhtuksid olukorda, kui nende juhendatav meeskond «teeks Houstonit» ehk viskaks kolmeseid kaks korda rohkem kui kaheseid. Oodatult kiitis Rocketsi püüdlusi Rakvere Tarva loots Andres Sõber, kes ongi tuntud lahtise mängu pooldajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles