Dopingukütid tõstavad selgrootu Bachi vastu mässu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach on avalikkuse ees esinedes enamasti heatujuline, kuid dopingukütte tema naeratus ei veena.
ROKi president Thomas Bach on avalikkuse ees esinedes enamasti heatujuline, kuid dopingukütte tema naeratus ei veena. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Dopinguküttide hari on just enne rahulikku jõuluaega jälle punaseks aetud – Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach käituvat praeguste dopinguskandaalide keskmes põiklevalt ja ebakindlalt. Viimane piisk karikasse oli Bachi eitav vastus dopinguküttide soovile kokku saada ja tulevikku arutada.

Veel novembri keskel tõotas Bach rahvuslike olümpiakomiteede peaassambleel, et ROK aitab luua ja rahastada riikideülest kontrollsüsteemi, mille võtmesõna on sõltumatus. Ideaalis näeks ROK, et dopingukontroll lüüakse lahku nii spordiorganisatsioonide kui ka riikide huvidest. Saab ju Maailma Antidopingu Agentuur ehk WADA praegu umbes poole oma eelarvest riiklikest rahakottidest, mis tekitab automaatselt huvide konflikte.

Kui agentuurid aga Bachiga ühendust võtsid, et kohtumise aeg kokku leppida, ei tulnud The Guardiani väitel ROKi poolt tervelt kaks nädalat kippu ega kõppu. Lõpuks saatis vastuskirja ROKi peadirektor Christophe de Kepper, kes pakkus välja jaanuarikuise kokkusaamise, kus osaleksid tema ise ja ROKi teadusdirektor Richard Burgett – mitte aga Bach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles