Eesti korvpalli raudne leedi suri 88-aastaselt

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selma Multer
Selma Multer Foto: Eesti Entsüklopeedia

Pühapäeva hommikul lahkus siit ilmast 88-aastaselt Selma Multer, kes juhtis Eesti korvpallielu ligi veerand sajandit.

20. jaanuaril 1928. aastal Tallinnas sündinud Multer oli korvpallur, treener, spordijuht ja korvpallikohtunik. Ta juhtis Eesti korvpallielu ligi 23 aastat, kirjutab Eesti korvpalliliit pressiteates.

Ühtlasi oli Multer neljakordne NSV Liidu naiste meistrivõistluste hõbemedaliomanik ning 15 aastat naiste koondise kapten.

Multer oli oma inimene Moskvas üleliidulises spordikomitees. Neil aastatel toimus Tallinnas Kalevi spordihallis palju rahvusvahelisi ja üleliidulisi korvpalliturniire. Mäletate 1970. aasta rahvusvahelist turniiri, kus Eesti võitis tugevat USA koondist? Spordihall oli puupüsti rahvast täis.

Et korvpalli sünnimaa USA korvpallurid jõudsid oma NSV Liidu turneedel mitmel korral ka Tallinna, oli taas Multeri kui parima korvpallidiplomaadi teene. Nõukogude perioodil korvpalli sees olnud inimesed teavad, millist lobitööd vajas meie mängijate edutamine NSV Liidu koondise treeningulaagritesse ja hiljem suure impeeriumi koondisse.

Asjata ei ütle kahekordne maailmameister Priit Tomson, et oma teise, 1974. aasta MM-tiitli eest on ta suuresti tänu võlgu Multerile, kes veenis tungivalt teda koondise laagrisse minema ja leppis selle Moskvaga kokku. Tomson ise pidas oma võimalusi koondisse pääsemiseks juba õhkõrnaks.

Tänu Multeri edukale lobitööle kutsuti paljud Eesti korvpallurid NSV Liidu koondise kandidaatideks, hiljem võitsid nad tiitlivõistlustel medaleid. Euroopa meistrivõistluste hõbe Aime-Maie Tobi ütleb, et Multer oli sündinud juhiks.

Multerit tunnustati selle aasta veebruaris riikliku spordi elutööpreemiaga teenete eest korvpallivaldkonnas.

Multeri õpilased on olnud: Jaak Lipso, Avo Jans, Raivo Aljaste, Tarmo Velleste, Madis Kukk, Maire Raadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles