Klassikaline! Mae viimane tiitlivõistlus?!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Mae
Jaak Mae Foto: Priit Simson

Kolmekümne üheksa aastane Jaak Mae ületab Holmenkolleni MMil finišijoone, vaatab kustunult tabloole ja liigub finišikoridorist eemale. Eesti suusatajatele alati kuninglik, 15 km eraldistardist klassikasõit on lõppenud. Lõppenud nii, et nii mõnelgi eestlasel on mõtteis ja huulil «oleks».



Oleks Andrus Veerpalu stardis, oleks Jaak Mae kogu hooaja vältel saanud seljavaluta treenida, oleks eestlaste ilm… Nii kurb kui see ka pole, aga «oleksid» ei maksa spordis midagi.

Reaalsus on see, mis maksab. Mae lõpetas 14., Algo Kärp 23. ja Karel Tammjärv 26. kohal. Üks neist on oma karjääri lõpetamas, ülejäänud kaks aga alles alustamas.

Kärp tahtis Maed võita

Küsimusele, kas Mael oli Holmenkollenis finišeerides nukrus hinges, vastas ta muigamisi: «Miks ma nukker pidanuks olema? Traagika ja emotsioonide otsimine on ajakirjanike leib. Mul endal on hea meel, et vahepeal seganud seljahäda korda sain ja siin hea sõidu tegin. Igavene pole meist ju keegi.»

Vaadates tänavust hooaega, nentis Mae, et rohkemast poleks ta Holmenkolleni MMil unistanudki. Vähemalt mitte pärast poolteist kuud kestnud seljahäda. Eesmärk oli teha aasta parim võistlus ning seejuures tugevast pingutusest mõnu tunda.

Ja just seda ta tegigi. «Eks spordimehel on soovid alati suuremad. Aga pean võistlusega rahul olema – ärakukkumisi polnud ja rada on kindlalt hooaja raskeim,» nentis Mae, kes kogu distantsi vältel kuulis norralaste ergutushüüdeid. «See ongi Holmenkolleni eripära. Täiesti võõrad inimesed jooksevad sõidu peal kaasa ja hüüavad vaheaegu. Väga vinge melu!»

Sellele, et Holmenkolleni MMi 15 km klassikasõit tema tiitlivõistluste viimaseks võiks jääda, Mae ei mõtelnud. Seetõttu ei tekkinud tal stardi eel ka eriti ülevaid emotsioone. Võistlus nagu võistlus ikka. Võrreldes tema esimese MMiga, mis toimus juba 18 aastat tagasi, oli kõik justkui öö ja päev. «Noore mehena oli stardi eel erutus kindlasti suurem. Viimastel aastatel on kõik juba rutiinsemaks muutunud,» nentis Mae.

Noored Eesti mehed olümpiapronksile eile vastu ei saanud. Hoolimata sellest, et 25-aastane Kärp võttis üheks oma eesmärgiks Maele koht kätte näidata – on see ju üks viimaseid võimalusi seda teha. «Oleksin tahtnud viimasel võistlusel Jaagust parem olla. Kahjuks ei õnnestunud. Seega – Jaak peaks edasi võistlema. Kui noored mehed ei võida, siis pole põhjust veel suuski nurka panna,» muigas Kärp. Mae vastas:  «Noorte meeste kohus on ise see koht kätte võidelda! Keegi neile seda kätte ei too!»

Samas saavutasid ka Kärp ja Tammjärv enda kohta korraliku tulemuse. Mõlemad tegid oma hooaja parima võistluse. Nii tasemelt kui ka koha poolest. «Treenerina jään kindlasti rahule. Algo puhul olin kindel, et ta suudab sellise võistluse siin teha. Karel oli aga positiivne üllatus. Ta on sel aastal näidanud rõõmustavat arengut. Pärast tänast võistlust võime öelda, et kodune kuni 23-aastaste MM ebaõnnestus. Täna oli ta omaealiste seas üks parimaid,» selgitas Alaver ning võrdles Kärpi ja Tammjärve oma kahe kuulsaima õpilasega.  

Alaver jäi rahule

«Nad on väga lähedal sellele, kus Andrus ja Jaak sama vanalt olid. Tõsi, Andrus oli 21-aastasena olümpial juba 21. Seda taset Algol ja Karelil pole. Aga näiteks Jaagu tulemused on Karel tänaseks juba üle teinud,» ütles Alaver.

Meeste 15 km eraldistardist klassikasõidus võttis esikoha 27-aastane soomlane Matti Heikkinen. Teise koha sai norralane Eldar Rønning (+13,3) ja kolmas oli norralane Martin Johnsrud Sundby.

Üllatusmees Heikkinen Alaveri hinnangul polnud: «Kui mees on võitnud tiitlivõistlustelt medali ning tänavu ka ühe MK-etapi, siis ei saa teda üllatusmeheks pidada.»

Mae, Kärp ja Tammjärv teevad tõenäoliselt kaasa ka reedesel 4 x 10 km teatesõidul. Kes on koondise neljandaks meheks, selgub täna. «Teatemeeskond valitakse kuue mehe seast: Jaak, Algo ja Peeter klassikas ning Karel, Eeri ja Aivar vabatehnikas. Lõpliku otsuse teeme homme (toim – täna),» sõnas Alaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles