Heikkinen Veerpalu soosikute hulka ei lugenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitja Matti Heikkinen oksendas finišis, teda aitab püsti tiimikaaslane Sami Jauhojärvi.
Võitja Matti Heikkinen oksendas finišis, teda aitab püsti tiimikaaslane Sami Jauhojärvi. Foto: Priit Simson

«Teadsime, et norralased Martin Sundby ja Eldar Rønning on väga heas seisus. Lugesime soosikute ringi ka tšehh Lukaš Baueri ning soomlased Ville Nousiaineni ja Sami Jauhojärvi,» vuristas Matti Heikineni treener Toni Roponen ette nimekirja, keda peeti eilse 15 km klassikasõidu favoriitideks.


Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu nime ta ei nimetanud. Kas eestlast ei peetud ohtlikuks? «Ei. Kui Veerpalu on väga heas seisus, siis tuleb ta Otepää MK-etapil esikolmikusse või võidab. Tänavu ta seda ei suutnud, seega temaga me ei arvestanud. Küll aga lootsime enamat sakslaselt Axel Teichmannilt, aga tal läks vist määrdga natuke nihu,» avaldas Roponen.

12-aastase vaheaja järel Soome meestele esimese kulla toonud Heikkinen ei tahtnud võidujärgsel pressikonverentsil öelda, keda ta kõige ohtlikumaks pidas. Ütles vaid poliitiliselt korrektseks jäädes: «Enne võistlust keskendun iseendale ja nendele, kes stardivad minu ees ja taga. Rohkemale ma ei mõtle.»

27-aastane Heikkinen on omapärane mees. Soomlased ei oska enne võistlust temalt kunagi midagi oodata – kord on ta 50., siis jälle poodiumil. Libereci MMil teenis Heikkinen Veerpalu ja Baueri järel pronksi ning see oli enne Holmenkollenit ka tema suurim saavutus. Vancouveri olümpial oli ta 15 km vabatehnikasõidus 39. ning suu­savahetusega sõidu katkestas.

«Matti treenis enne olümpiat keskmäestikus ja see oli suur viga. Olen täheldanud, et väga paljud teevad selle vea. Keskmäestikus treenimine tuleb kasuks vaid siis, kui sportlane on väga heas vormis. Vastasel korral on kõik läbi,» meenutas treener Roponen. «Juba kolm nädalat enne olümpiat helistas Matti naine ja küsis, mis toimub – treeningul ei suutvat Heikkinen isegi tema tempos sõita. Kusjuures naine oli siis veel rase!»
MMi eelsel MK-etapil Drammenis oli Heikkinen 24., mis suuri ootusi ei tekitanud. Eile tuli aga 13,3-sekundiline võit Eldar Rønningu ees!

«Täna oli perfektne päev. Aga kui kulda tahad, siis peabki kõik igati perfektne olema,» sõnas Heikkinen ja lisas: «See on minu jaoks täiesti ebareaalne olukord. Kindlasti tegin elu parima sõidu.»

Heikkinenilt küsiti ka soomlaste kuulsa 2001. aasta dopingu­skandaali kohta. Mees ei lasknud sellel end rivist välja viia: «Lahti on ajalugu. See oli kaua aega tagasi. Nüüd on uued ajad – milleks keskenduda sündmusele, mis toimus juba kümme aastat tagasi? Nägin seda ka võistlusrajal. Pealtvaatajad näitasid kenasti, kuidas Norra soomlastesse tegelikult suhtub. Mind ergutati kogu südamest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles