FIFA eelistab dollareid kvaliteedile

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gianni Infantino kinnitas Dubais, et Aasia ja Aafrika saavad MMile kohti juurde
Gianni Infantino kinnitas Dubais, et Aasia ja Aafrika saavad MMile kohti juurde Foto: Fabio Ferrari/Scanpix

Spordimaailma üht suuremat sündmust ehk jalgpalli maailmameistrivõistlusi ootavad ees olulised muudatused. Võimalik, et 2026. aastal näeme 32 päeva jooksul 80 jalgpallimatši, kus osaleb kokku 48 riiki. Veebruaris Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) presidendiks valitud Gianni Infantino püüdis juba kampaania ajal hääli ideega, et MMil peaks mängima 40 meeskonda. Nüüd võidab ta Aasia ja Aafrika alaliitude südamed veel ambitsioonikama plaaniga. Paljud Euroopa riigid ilmselt 48 tiimiga turniiri ei toeta, kuid nemad jäävad arvatavasti hüüdja hääleks kõrbes.

«Olen kindel, et jalgpalli MMil osalejate arv saab olema suurem kui 32,» teatas Infantino eile Dubais toimunud spordikonverentsil. «Arutlusel on võimalused tõsta osalejate arv 40 või 48 koondiseni. 48 võistkonnaga toimuv turniir kestaks sama kaua kui praegune formaat ning jalgpalliliidud on selgelt suurema osalejate arvu poolt.» Mehe enesekindlat sõnavõttu võeti maailma meedias kui kinnitust, et MMi formaadi muutmine on vaid vormistamise küsimus.

Jõulude eel avaldas FIFA põhjaliku analüüsi, kus toodi välja erinevate formaatide plussid ja miinused. 64 lehekülje pikkuses dokumendis analüüsiti läbi viis võimalikku MMi süsteemi ning selgub, et sportlikus mõttes pole praegusele 32 meeskonnaga turniirile vastast. Küll aga soovitakse MMi haaret laiendada just Aafrikas ja Aasias ning ilmselgelt oleks 48 tiimiga turniir majanduslikult kasulikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles