Hokimaailma asepresident: Eesti jäähoki on astunud suure sammu edasi

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalervo Kummola ulatab Teemu Selännele 2014. aasta olümpiamängude pronksmedali
Kalervo Kummola ulatab Teemu Selännele 2014. aasta olümpiamängude pronksmedali Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/Scanpix

Äsja Tondiraba jäähallis toimunud U20-vanuseklassi jäähoki MMi teise divisjoni A-grupi turniiri delegaadina külastas Tallinnat Rahvusvahelise Jäähokiföderatsiooni (IIHF) asepresident ja endine Soome Jäähokiliidu president Kalervo Kummola. Pikaaegne Soome hokijuht andis EJHLi kodulehe jaoks intervjuu ning tõdes, et Eesti jäähoki on viimaste aastatega astunud suure sammu edasi.

Milline on Teie üldine hinnang Tondiraba hallile ja Tallinnas peetud U20 MM-turniirile?

Hall on väga ilus. Suurepärane hall kolme jääväljaku ning curling’u-radadega. Fantastiline! Praktilise poole pealt parim hall, kus ma olen viibinud.

Turniir oli väga hästi organiseeritud. Kõik toimis väga sujuvalt, etteheiteid pole IIHF-ilt ega osalenud meeskondadelt.

Sportliku poole pealt oli esimese ja viimase meeskonna tasemevahe päris suur ja see pole turniiri seisukohalt eriti hea, aga samas tuleb uusi riike peale. Maailmas on üha rohkem riike, kelle koondised suudavad head hokit mängida.

Eesti koondise puhul torkas silma, et paljud poisid tulevad koondisesse Soomest ja samuti teistest riikidest. Seal olid mõned päris head uisutajad ja tehniliselt osavad mängijad.

Arvan, et Eesti jäähoki on astunud suure sammu edasi ning muutub paremaks kõikides valdkondades.

Millist nõu annaksite Eesti Jäähokiliidule, et kindlustada ala järjepidev areng Eestis?

Ma mõistan, et raha napib alati. Kõige olulisem on saada üha rohkem ja rohkem noori poisse jääle hokit mängima. Kui kvantiteet on olemas, siis tuleb aegamööda ka kvaliteet.

Millised on Teie hinnangul peamised lähiaastate koostöövõimalused ning sünergiad Eesti ja Soome hokiliitude vahel?

Meil on olnud tihe koostöö ja Soome Jäähokiliidu presidendina üritasin võimalikult palju Eesti hokit aidata. Soome saab Eestile palju anda, ehkki mitmed inimesed Soomes ei mõista miks peaksime Eestit aitama. Samas tuleb meeles pidada, et kui Soome jäähoki sündis, siis saime palju abi Rootsilt. Arenguteel jõutakse vahel punkti, kus selline asi ununeb.

Viimastel kümnenditel on räägitud Tallinna klubi liitumist Soome Mestise või isegi Liigaga. Kas Soome poolt on uks endiselt avatud?

Teil on nüüd jäähall, mis sobiks Liiga mängudeks. Paar aastat tagasi käisid selles osas tõsised läbirääkimised, kuid lõpuks selgus, et raha siiski ei leitud.

Eesti klubi jaoks oleks Mestisest alustamine ideaalne, Helsingist Tallinnasse pole ju pikk tee. Usun, et Soome pool oleks nõus Eesti meeskonna oma sarja mängima võtma juhul kui Eesti poole kavatsused on piisavalt tõsised.

Helsingi Jokerit on mänginud paar hooaega KHLis. Milline on selle mõju Soome jäähokile üldises plaanis?

Ma ei tea, kas see ongi erilist mõju avaldanud. Alguses arvasin, et see oleks hea meie rahvusmeeskonnale kuna koondise mängijad jääksid Soome klubisse, aga seni pole Jokerites eriti palju koondise mängijad olnud. Sealt on küll mitmed koondislased läbi käinud, kuid erinevatel põhjustel pole nad samal ajal Soomes koos mänginud.

Sportlikus mõttes on Jokerite osalemine KHLis OK. Paraku mõjutas Jokerite lahkumine valusalt meie Liigat kuna Jokerit oli atraktiivne külalisvõistkond kõikides Soome jäähallides. Kuna Espoo Bluesi samuti pole, siis ei mängita enam Helsingi piirkonna derbisid ja sellest on tõsiselt kahju.

Kas teised Soome klubid võiksid kaaluda KHLiga liitumist?

Ma ei usu, see poleks lihtne. Jokerit said mitmel hooajal järjest suure kahjumi. KHLi minek oleks võimalik vaid juhul kui keegi Venemaalt seda finantseeriks. Ma ei usu, et Soomest sellist raha leiaks.

Kuidas on Teie hinnangul käivitunud Champions Hockey League?

Olen olnud päris algusest peale selle juhatuses ning üks liiga loojatest. Tundub, et üldjoontes on asi paranenud.

Sellel hooajal jõudis veerand- ja poolfinaalidesse rohkem meeskondi Kesk-Euroopast. Mind üllatas, et Saksamaa DELi klubide tase on üsna madal, samuti jäid pealtvaatajate numbrid Rootsis võrdlemisi tagasihoidlikuks. Palju tööd ootab veel ees.

Järgmisel hooajal asjad kindlasti paranevad kuna CHLi pääsevad ainult koduste liigade neli tugevaimat meeskonda. Seeläbi tõuseb ka CHLi üldine tase. Seni olid asutajaklubidel automaatsed kohad CHLis ning kolme aasta jooksul oli peamine eesmärk Meistrite Liigat Euroopas tutvustada. Nüüd avaneb igal meeskonnal, kes oma liigas edukalt mängib, võimalus CHLis kaasa lüüa.

Milliseks kujuneb Teie arvates taliolümpiamängude jäähokiturniiri tulevik? Kas näeme seal ka edaspidi tõelisi supertähti?

Kõik on Rahvusvahelise Olümpiakomitee kätes. Kui nad teenivad 1,5 miljardit dollarit teleõiguste eest ning neil pole maksta NHLile 15 miljonit dollarit mängijate kindlustuse ja reisikulude katmiseks, siis ma ei mõista seda.

Tundub üsna tõenäoline, et NHLi mängijad ei tule Lõuna-Koreasse, ehkki nad ise väga sooviksid olümpial mängida. Olen osalenud läbirääkimistes algusest peale ja hetkel näib nii, et kui ROK ei ava oma rahakotti, siis jääb NHL kõrvale.

Millal toimub Soomes järgmine jäähoki MM?

Ilmselt aastal 2021. See otsustakse järgmisel IIHFi kongressil, aga ma arvan, et see juhtub aastal 2021.

Ja lõpetuseks – kas Soome suudab U20 MMil oma eelmise aasta kodust kuldmedalit kaitsta?

See on väga raske kuna mitmed meie põhimängijad siirdusid NHLi ega saa U20 MMil osaleda. Anname endast parima nagu alati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles