Fourcade ähvardab jätkuvalt boikotiga: üksi ma seda ei tee, ma pole Nelson Mandela

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Fourcade
Martin Fourcade Foto: Jure Makovec/AFP

Laskesuusatamise valitseja prantslane Martin Fourcade ähvardas möödunud aasta lõpus rahvusvahelist alaliitu boikotiga, kui nood venelaste dopinguprobleemi suhtes resoluutseid sanktsioone ei kehtesta. Üksinda ta MK-sarja boikoteerima aga ei hakka, samal ajal ei taha tema välismaa konkurendid boikotist midagi kuulda.

Detsembris tõi Richard McLaren oma dopinguraportis välja, et 31 Venemaa laskesuusatajat on seotud dopinguga, kellest osad on tänaseni aktiivsed. Fourcade’il ajas see närvi mustaks ning ta nõudis rahvusvaheliselt laskesuusaliidult (IBU) selgroo näitamist. Venemaalt võetigi tänavuse MK-etapi ning 2017. aasta juunioride MMi korraldusõigus ära, kuid Fourcade tahab, et IBU teeks otsused ka McLareni dopinguraportis nimetatud sportlaste kohta.

«MK-etapi korraldusõiguse äravõtmine on pelgalt teesklus dopinguga võitlemisest. Peame laskesuusatajatega kokku saama ning selle probleemi tõstatama,» ütles Fourcade teisipäeval. Ta lisas, et on jätkuvalt valmis IBU võistlusi boikoteerima, kuid ei kavatse seda üksinda teha. «Ma ei kavatse end teiste pärast ohverdada. Ma ei ole Martin Luther King või Nelson Mandela.»

Eile pidasidki laskesuusatajad pooletunnise koosoleku. «Mingit boikotti ei tule. Saadame IBU-le meie nõudmised ning eks näis, mis juhtub,» ütles Tšehhi laskesuusataja Michal Šlesingr. Ka norrakad ei olnud Fourcade’i plaaniga päri. «Ma ei hakka võistlusi pelgalt kuulujuttude põhjal boikoteerima,» ütles Emil Hegle Svendsen. «Mina boikotti ei toeta,» sekundeeris Ole Einar Björndalen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles