Pahapill ja Raja seisavad silmitsi teadmatusega

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Pahapill (vasakul) ja Andres Raja.
Mikk Pahapill (vasakul) ja Andres Raja. Foto: Mihkel Maripuu

Mitmevõistlejate Mikk Pahapilli ja Andres Raja osalemine Pariisi EMi seitsmevõistluses võrdub tundmatus kohas vette hüppamisega – kumbki mees ei tea, millises seisundis ta laupäeval ja pühapäeval peetaval jõuproovil starti läheb.



Kaks talve tagasi Torinos EM-tiitli võitnud Pahapill pole tänavu kordagi seitsmevõistlust läbinud. Mis aga veel hullem, haigus sundis kaks nädalat tagasi ära jätma viimase kontrolli üksikaladel.

«Ma pole kunagi enne võistlust haige olnud, seepärast on olukord uus,» tõdes Pahapill. «Praegu tunnen end täiesti inimesena, kuid veel möödunud nädalal oli enesetunne väga halb. Haigus oli nii kurnav, et kaotasin kehakaalust mitu kilo.»

Viimase nädala jooksul korralikult harjutanud Pahapill ei oska hinnata, kui tõhusalt organism nädalaga kaotatud jõuvarusid taastab. Seepärast ei tee ta suuri plaane, vaid läheb lihtsalt pingutama. «Tuleb minna ja teha nii, nagu tuleb,» nentis ta ega soovinud öelda, milline punkti­summa teda rahuldab.

Tunamullu kogus ta Torinos hiilgavad 6362 punkti. Tõsise spordimehena tuntud Pahapilli sõnul pole aga mõtet triumfi meenutada. «Iga võistlus on eriline, eelmistele tulemustele mõtlemine ei anna midagi,» leidis ta.

Kaks nädalat tagasi reie lähendajalihast venitanud Raja saabus Pariisi treeninglaagrist Tenerifelt. Temaga seal viibinud füsioterapeudi Indrek Tustiti sõnul on Raja seisundit keeruline hinnata.

«Sellisest vigastusest paranemiseks kulub kümme päeva, Rajal jääb trauma ja võistluse vahele kaks nädalat. Paraku pole võimalik viimased neli päeva väga tugevalt treenida,» tõdes Tustit ja lisas, et 85–95-protsendiliselt pingutades ei tohiks probleeme tekkida.

«Mis juhtub maksimaalselt pingutades, ei tea keegi. Samas ei soovita ma tal ennast tagasi hoida – tegelikult pole ju vahet, kas saad 5. koha või katkestad. Medali puhul on aga vahe suur.»

Tustit oskas asjas näha ka positiivset poolt. «Üldisele seisundile tuli see kasuks, kindlasti pole ta vorm puhkusega halvemaks läinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles