Suusaliit asub Alaveri jäämise nimel võitlusesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tippspordist lahkuvat Jaak Maed (vasakul) Mati Alaver enam juhendada ei saa. Küll ootavad seda teised eestlased.
Tippspordist lahkuvat Jaak Maed (vasakul) Mati Alaver enam juhendada ei saa. Küll ootavad seda teised eestlased. Foto: Priit Simson

Mõni aeg tagasi kohtus Eesti suusaliidu peasekretär Jüri Järv murdmaasuusatajate koondise peatreeneri Mati Alaveriga. Meeste jututeemat ei pea kaua nuputama – Järv uuris, mida peab suusaliit tegema, et Alaver Eestisse jääks.


Järv ei salanud, et relvi, millega suure Venemaa ahvatleva pakkumise vastu võidelda, kipub eestlastel nappima. Raha, millega hakatakse Sotši olümpiamängudeks valmistuvaid venelasi toetama, ületab mitu korda selle, mida suudaks pisike Eesti pakkuda. Seda enam, et tööpõld oleks suurel Venemaal lai. Andekaid suusatajaid leiduvat seal piltlikult öeldes iga puu taga.

Ometi ei kavatse Eesti suusatamise eestvedajad  Alaveri teenetest kergekäeliselt loobuda. Sest igaüks saaks aru, et senise peatreeneri lahkumine oleks kogu organisatsioonile löök allapoole vööd. «See oleks meile väga suur hoop,» nentis Järv ja lisas mõtlikult: «Arvestades just seda töö hulka, mida Alaver teeb… Kindlasti oleks väga raske talle väärilist asendajat leida.»

Läbirääkimised ees

Seetõttu kohtuski Järv kuu aega tagasi Alaveriga. Eelkõige selleks, et leida võimalusi aastaid peatreeneriametit pidanud mehe veenmiseks.

«Et Alaver jääks Eestisse, peaksime tema töömahud ümber jaotama. Praegu on tal jube palju töökohustusi ja neid tuleks vähendada,» avaldas Järv, kelle sõnul tuleks üle vaadata Alaveri töö mänedžeri- ja treeneriametis. «Need tööd peaksid tasakaalus olema. Variant on see, et ta asub igapäevaselt tööle vaid treenerina või üksnes mänedžerina. Keegi peaks osa tema ülesannetest enda peale võtma.»

Pikemad läbirääkimised seisavad Alaveril ja Eesti suusaliidul alles ees. Tõenäoliselt tehakse seda hooaja viimase MK-etapi järel.

«Nii palju kui meil on võimalust suure Venemaaga võidelda, nii palju me seda ka teeme,» nentis Järv, kelle sõnul teevad idanaabrid jällegi omalt poolt kõik selleks, et Alaver nende lepingupakkumise vastu võtaks.

Seetõttu sõitis Holmenkollenisse ka Venemaa spordiministri asetäitja, kelle ülesanne oli Alaveriga läbirääkimisi pidada. Kohtumiseni nad siiski ei jõudnud, sest spordiminister pidi ootamatute tööülesannete tõttu kodumaale naasma.

«Venemaa poolt käib iga taseme pealt Alaveri survestamine. See on nende stiil. Aga otsus jääb lõplikul tasemel siiski inimese enda teha. Seega ma ei usu, et sellest suurt abi oleks,» nentis Järv.

Vähemalt eile kinnitas Alaver, et pole Venemaa suusaliiduga lepingut sõlminud. Vaatamata sellele, et veel eile kirjutati sealses meedias, et Alaver on lepingu allkirjastanud ning asub tööle maist.

«Ma ei oska öelda, kust sellised jutud tulevad. Meedia toimimise protsesse ja seaduspärasid peaksid ajakirjanikud paremini teadma,» avaldas Alaver, kelle jaoks tuli seesugune info suure üllatusena. «Ma pole ühelegi lepingule alla kirjutanud. Olen küll kohtunud Venemaa suusaliidu presidendi Jelena Välbega, kuid see ei tähenda, et leping sõlmitud oleks.»

Alaver kinnitas, et ta pole ka sisimas mingit otsust veel langetanud. Ka ta ise pole veel kindel, mis temast järgmisel hooajal saab.

«Ma ei otsusta enne tänavuse hooaja lõppu. Kindlasti ei juhtu see enne viimast MK-etappi,» nentis Alaver.

Kevadel saabub aga paratamatult tõehetk. Juhul kui Eesti suusatamise eduloo arhitekt vastab ahvatlevale pakkumisele jaatavalt, tuleb suusaliidul leida uus peatreenerikandidaat. Sellisel juhul kuulataks esmajoones Alaveri soovitusi, kes võiks tema asemel jätkata.  

Raske ülesanne

«Tegelikult pole me seda teemat eriti veel puudutanud, sest kõik on alles lahtine. Usun, et on täiesti olemas võimalus, et Alaver Venemaa koondise pakkumist vastu ei võta,» sõnas Järv, kellel seisab ees pealtnäha üsna raske ülesanne.

Ilma Alaverita läheks raskeks ka koondise hooldemeestel ja tema senistel õpilastel. Just peatreener on olnud see mees, kes oma osava veenmisoskusega on koondisele sponsorid toonud.

Isekeskis seda teemat aga ei arutata. «Praegu on olukord lahtine. Ma pole hakanud oma pead selle teemaga vaevama. Pole ju mõtet ennustada,» vastas Karel Tammjärv küsimusele, mis neist pärast Alaveri lahkumist saab.

Kogu saaga sai alguse oktoobris, kui levis Venemaa meediast alguse saanud uudis, et aastaid Eesti murdmaasuusatamise koondist vedanud Alaver asub pärast käimsolevaid maailmameistrivõistlusi venelaste etteotsa.

Idanaabrite sõnul polnud neil endal ühtegi väärilist kandidaati sellele tööle ja nii tuli abi otsida välismaalt. Kusjuures uudise ilmsiks tulles oli Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe Alaveri tulekus kindel.

«Uue peatreeneri nimi pole enam saladus – selleks saab Mati Alaver,» teatas Välbe  toona.

TABLOO

Murdmaasuusatamine

4 x 10 km teatesõit.
1. Norra, 2. Rootsi +1,3, 3. Saksamaa +5,7,  4. Soome +15,0, 5. Itaalia +31,3, 6. Jaapan        +1.39,2 … 10. Eesti +3.11,1.

Kahevõistlus, meeskonnavõistlus.

1. Austria, 2. Saksamaa +0,1, 3. Norra +40,6, 4. Prantsusmaa +51,9, 5. Jaapan +1.31,4, 6. USA +1.44,0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles